Sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini

Izvor: Blic, 29.Avg.2014, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku u toku je vanredan sastanak o krizi u Ukrajini, posle izveštaja da je Rusija poslala hiljade vojnika kako bi podržala proruske snage na istoku Ukrajine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun uznemiren je izveštajima o borbama koje se sa istoka Ukrajine šire na jugozapad, a UN nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << načina da potvrde najnovije izveštaje o ruskoj invaziji, preneo je AP.

Prema tvrdnjama NATO-a, najmanje 1.000 vojnika nalazi se na terenu, kao podrška proruskim snagama, koje se bore protiv vlasti u Kijevu od aprila, dok Rusija insistira da na teritoriji Ukrajine nema njenih vojnika, preneo je AFP.

Vlasti u Kijevu, saopštile su u sredu da je ruska vojska preuzela kontrolu nad ključnim pograničnim gradom Novoazovskom, kao i nad više okolnih sela duž jugoistočnog graničnog pojasa.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer rekla je na sastanku SB UN da Rusija manipuliše i otvoreno laže.

S druge strane, ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je da Kijev vodi rat protiv sopstvenog naroda.

Podsekretar za politička pitanja u UN Džefri Feltman otvorio je večerašnji sastanak rekavši da najnovija dešavanja u Ukrajini predstavljaju opasnu eskalaciju konflikta, u Ukrajini.

Pauer je rekla da je ovaj sastanak 24. na kojem se pokušava da se obuzda Rusija u njenim agresivnim delima u Ukrajini.

"Na svakom sastanku je poslata jednoglasna poruka - da Rusija zaustavi konflikt. Rusija ne sluša", rekla je Pauer i dodala da su ruske snage duž ukrajinske granice najveće vidjene otkako su počele da se tu razmeštaju od kraja maja.

Čurkin je sa svoje strane odbacio tvrdnje o prisustvu ruskih vojnika u Ukrajini.

"Postoje ruski dobrovoljci u istočnim delovima Ukrajine. To niko ne krije", rekao je on. Čurkin je, medjutim, postavio pitanje prisustva zapadnih savetnika i upitao od koga ukrajinska vojska dobija oružje.

Čurkin je rekao da želi da "pošalje poruku Vašingtonu - da prestane da se meša u unutrašnje stvari suverenih država".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čurkin: Ima ruskih dobrovoljaca, ne i vojnika, nego, od koga Ukrajina dobija oružje?

Izvor: Press, 29.Avg.2014

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun uznemiren je izveštajima o borbama koje se sa istoka Ukrajine šire na jugozapad, a UN nemaju načina da potvrde najnovije izveštaje o ruskoj invaziji, preneo je AP...Prema tvrdnjama NATO-a, najmanje 1.000 vojnika nalazi se na terenu, kao podrška proruskim...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.