Rusi približavaju rakete granici

Izvor: B92, 25.Jul.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusi približavaju rakete granici"

Vašington -- Pentagon je danas upozorio da bi Rusija vrlo brzo mogla da dostavi raketne sisteme velikog kalibra proruskim separatistima u Ukrajini.

Pukovnik Stiv Voren je, pozivajući se na podatke američke obaveštajne službe, naveo da su SAD registrovale približavanje ruskih sistema ukrajinskoj granici te da bi oni mogli da dospeju u ruke proruskih aktivista već danas.

"Verujemo da bi mogli da prebace oružje u svakom trenutku", rekao je on i dodao da Rusija i dalje "sporo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali konstantno" nastavlja da povećava broj svojih vojnika duž granice kojih sad ima do 12.000, preneo je AP.

Rusija je danas saopštila da je oko 40 minobacačkih granata koje su ispalile ukrajinske snage palo u region Rostova, koji se graniči s istočnim delom Ukrajine.

Ukrajinska vojska takođe je danas saopštila da su pobunjenici noćas izvodili napade i da su kod jednog graničnog prelaza bili podržani artiljerijskom paljbom iz Rusije.

U sukobima ukrajinskih s proruskim snagama tokom noći u Donjecku jedna osoba je poginula, a dve su povređene, saopštile su lokalne vlasti.

Nedavno je granata s ukrajinske strane usmrtila jednog čoveka i ranila dvoje ljudi u ruskoj Rostovskoj oblasti.

Na ukrajinskoj granici 15.000 ruskih vojnika

Američki ambasador u NATO Daglas Lut rekao je da se duž granice s Ukrajinom nagomilalo oko 15.000 ruskih vojnika, što je više od ranijih procena Pentagon.

Lut je tu procenu dao u Aspenu, u američkoj državi Kolorado, na jednom bezbednosnom forumu.

"Duž granice s Ukrajinom sada je opet nagomilano oko 15.000 ruskih vojnika", rekao je on, a preneo Rojters.

Američko Ministarstvo odbrane je 16. jula saopštilo da su ruske trupe ponovo počele da se gomilaju uz granicu sa Ukrajinom, a zvaničnici Pentagona veruju i da Moskva šalje teško naoružanje na istok Ukrajine kako bi pomogla tamošnjim proruskim snagama.

Pukovnik američke vojske Stiv Voren je izjavio tada da u Pentagonu veruju da se 12.000 ruskih vojnika trenutno nalazi uz ukrajinsku granicu, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na broj iz poslednjih nekoliko nedelja od oko 1.000, prenela je agencija AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pentagon: Rusi primiču velike raketne sisteme Ukrajini, predaće ih prorusima

Izvor: Press, 25.Jul.2014

Pentagon je danas upozorio da bi Rusija vrlo brzo mogla da dostavi raketne sisteme velikog kalibra proruskim separatistima u Ukrajini.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.