Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas razgovori Nikolić – DS, ali i DS–SPS

Dogovorom DS-a i SDA Sulejmanu Ugljaninu će biti poveren resor održivog razvoja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas nastavlja konsultacije o formiranju nove vlade razgovorima sa delegacijom liste Izbor za bolji život – Boris Tadić. Teško da će predsednik dobiti informaciju da je neko obezbedio parlamentarnu većinu, s obzirom na to da se danas nastavljaju i razgovori DS-a i koalicije okupljene oko SPS-a. Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da bude postignut dogovor o principima, da bi potom usledila konkretna rešenja o broju ministarstava i kadrovskim rešenjima. DS je već postigao dogovor sa listom SDA – Sulejman Ugljanin, koji je i potpisan.

Koalicije oko DS-a i SPS-a zajedno imaju 111 poslanika, a sa dva poslanika SDA to je 113. Ko će biti treći partner još se ne zna, mada je LDP bliži tome. Ne zna se ni koliko će ministarstava vlada imati, ali nezvanično je rečeno da je Boris Tadić potencijalnim partnerima rekao da vlada ne može da ima više od 15 do 17 resora. To je rečeno i koaliciji okupljenoj oko SDA, a naši izvori kažu da je na sastanku dogovoreno da se postojeća vladina Kancelarija za održivi razvoj transformiše u Ministarstvo za održivi razvoj, „ojačano regionalnim razvojem, ukoliko treći partner bude LDP”. Ukoliko bi treći partner bio URS, naš izvor kaže, da bi regionalni razvoj ostao deo sadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, „pošto je to jedino ministarstvo koje Mlađan Dinkić traži”. Nezvanično se saznaje i da bi ljudska i manjinska prava, koja su sada deo Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, bila premeštena u novo ministarstvo, koje bi u nazivu imalo ljudska i manjinska prava i vere, a „vodio bi ga, 90 odsto je sigurno, Rasim Ljajić”. Sve bi, kako se očekuje, trebalo da bude dogovoreno do kraja juna.

Što se tiče današnjih razgovora kod predsednika Nikolića, izvesno je da u delegaciji koalicije okupljene oko DS-a neće biti predstavnika LSV-a, čiji poslanici nisu hteli da prisustvuju polaganju zakletve. Kako je rekao Bojan Kostreš LSV ima puno poverenje u DS, koji ima mandat da pregovara u ime koalicije Izbor za bolji život. Kostreš je kazao: „Demokratska stranka može da pregovara u naše ime, a mi se nećemo sastajati sa Nikolić masters Tomislavom dokle god nam ne pokaže diplomu, ne pruži dokaze o izbornoj krađi u prvom krugu i ne objasni da li je odustao od Šešeljeve titule četničkog vojvode i Šešeljeve ideologije za koju se borio 20 godina”.

M. Č.

objavljeno: 06.06.2012
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.