Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABRANA INVESTITORIMA KOJI NISU IZ EVROPE Mađarska sprema ukidanje dozvola za boravak za bogate strance

- Mađarska planira da prekine izdavanje dozvola za boravak bogatim investitorima koji nisu iz Evrope - rekao je portparol vlade.

Tu meru su kritikovali i levica i ekstremna desnica u Mađarskoj.

Od 2013. godine mađarska vlada je izdala gotovo 3.000 državnih obveznica nominalne vednosti od 300.000 evra, kojima se stiče pravo na dozvolu za boravak i mogućnost slobodnog putovanja u Šengen zoni. Većinu njih su kupovali Rusi i Kinezi.

- Uslovi za finansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << madjarskog duga su se poboljšali i tražnja za državne obveznice je porasla i prema tome nije nam više potreban taj instrument - rekao je danas novinarima Janoš Lazar, bliski saradnik konzervativnog premijera Viktora Orbana.

Lazar je rekao da zvanična odluka o ukidanju dozvola za boravak još nije doneta.

Ukidanje te mere je posebno tražila ekstremno desničarska partija Jobik kao uslov za njenu podršku reviziji Ustava koju Orban želi da sprovede. Orban želi da se zabrani premeštanje izbeglica iz EU u Mađarsku.

- Ni bogati migranti, ni bogati teroristi ne bi trebalo da mogu da dodju u Mađarsku - rekao je šef Jobika Gabor Vona posle sastanka s Orbanom prošle nedelje.

Podrška partije Jobik potrebna je Orbanu da progura izmene ustava pošto njegova partija više nema dvotrećinsu većinu u parlamentu, što je potrebno za izmenu tog dokumenta.

Levičarska opozicija je s svoje strane kritikovala tu meru kao hipokriziju vlade koja kaže da je čvrso protiv dolaska migranata, a istovremeno podržava dolazak stranih oligarha u zemlju i prema tome u EU.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mađarska ukida dozvole za boravak investitorima koji nisu iz Evrope

Izvor: Radio 021, 28.Okt.2016

Mađarska planira da prekine izdavanje dozvola za boravak bogatim investitorima koji nisu iz Evrope, rekao je portparol mađarske vlade...Od 2013. godine mađarska vlada je izdala gotovo 3.000 državnih obveznica nominalne vednosti od 300.000 evra, kojima se stiče pravo na dozvolu za boravak i mogućnost...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.