Vojske na granicama Gambije, poslednje upozorenje Jahji Džameu

Izvor: RTS, 18.Jan.2017, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojske na granicama Gambije, poslednje upozorenje Jahji Džameu

Vojske Senegala i Nigerije ući će na teritoriju Gambije ukoliko predsednik te države do ponoći Jahji Džameu ne napusti predsedničku palatu i vlast preda novoizabranom predsedniku Adami Barou.
Upozorenje senegalskih i nigerijskih snaga usledilo je dan pošto je parlament produžio mandat Džameu na još tri meseca, iako je sreda bila dan kada je morao da preda vlast nasledniku, koji ga je nedavno pobedio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na izborima.

Osim Senegalaca, u akciji će učestvovati i Nigerija, koja je osim vojnika i borbenih aviona, u blizini gambijske obale rasporedila i ratne brodove.
Džame, koji Gambijom vlada od državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare, tvrdi da su rezultati izbora neregularni.
Pobednik decembarskih izbora Adami Barou, koji se iz bezbednosnih razloga nalazi u susednom Senegalu, zarekao se da će uprkos produženju mandata sutra položiti zakletvu, za šta ima podršku međunarodne zajednice.
U strahu od moguće vojne intervencije, mnoge evropske turističke agencije počele su evakuaciju turista.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nigerija i Senegal šalju vojsku u Gambiju: Rok do ponoći

Izvor: B92, 18.Jan.2017

Abudža -- Vojske Nigerije i Senegala nalaze se na granici Gambije i ući će u tu zemlju u ponoć ako predsednik Jahja Džameh odbije da se povuče posle poraza na izborima...Nigerija je poslala 200 vojnika i borbene avione u Senegal kao deo zajedničkih regionalnih snaga koje su spremne da uđu u Gambiju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.