Vanredni samit u Briselu o paketu za spasavanje Grčke

Izvor: Blic, 21.Jul.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni samit u Briselu o paketu za spasavanje Grčke

Šefovi država i vlada zemalja članica evrozone sastaće se danas na samitu u Briselu, gde će raspravljati o drugom paketu pomoći Grčkoj i o finansijskoj stabilnosti evrozone.

BRISEL - Prvi paket pomoći Grčkoj, u vrednosti od 110 milijardi evra (160 milijardi dolara), odobrili su prošle godine Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Uoči vanrednog samita, predsednik Evropske komisije Žoze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Manuel Barozo pozvao je lidere zemalja-članica evrozone da postignu saglasnost o planu za resavanje dužničke krize. "Niko ne treba da živi u zabludi da situacija nije veoma ozbiljna,” ukazao je Barozo.

On je upozorio lidere da na samitu treba da predoče kako će učiniti grčki dug održivim, pod kojim uslovima će privatni kreditori doprineti novoj pomoći dugovima opterećenoj članici evrozone, kao i koja bi bila nova ovlašćenja evropskog kriznog fonda.

Na sastanku Baroza sa premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom, juče popodne istaknut je stav Atine koja "naglašava koliko veliki značaj taj samit ima za Grčku, za održivost grčkog javnog duga, likvidnost grčkih banaka i postepeno smanjenje teškog tereta koji nose grčki građani”.

Portparol grčke vlade Elias Mosialos je ukazao da je predstojeći sastanak u Briselu "od odlučujućeg značaja” za budućnost Grčke i Evrope.

Skupu će prisustvovati i izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i to će biti njeno prvo međunarodno pojavljivanje u novoj ulozi koju je preuzela 5. jula. MMF je u utorak apelovao na Uniju do brzo odluči o planu za Grčku, uz napomenu da što se duže čeka i pregovara, veća je opasnost od širenja krize, što bi naštetilo privredi čitave EU i sveta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU-Grčka: Strah od oklevanja Nemačke

Izvor: Deutsche Welle, 21.Jul.2011

Lideri zemalja članica evrozone sastaju se danas (21.7.) u Briselu. Glavna tema razgovora biće Grčka, odnosno kompromis koji je neophodno postići o novom planu pomoći za tu zemlju.

Nastavak na Deutsche Welle...

Samit za spasavanje Grčke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2011

BRISEL, BERLIN -..Šefovi država i vlada zemalja članica evrozone sastaće se danas na samitu u Briselu, gde će raspravljati o drugom paketu pomoći Grčkoj i o finansijskoj stabilnosti zone evra...Prvi paket pomoći Grčkoj, u vrednosti od 110 milijardi evra (160 milijardi dolara), odobrili su prošle...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Velike evropske banke će prisustvovati samitu evrozone

Izvor: Economy.rs, 21.Jul.2011

Rukovodioci najvećih evropskih banaka će prisustvovati samitu evrozone danas u Briselu, na kojem treba da bude dogovoren plan finansijske pomoći Grčkoj, objavio je nemački dnevni list "Bild".

Nastavak na Economy.rs...

Berze ojačale poslije dogovora u Briselu

Izvor: Capital.ba, 21.Jul.2011

BRISEL, Akcije na globalnim berzama danas su ojačale, poslije izvještaja o načelnom dogovoru lidera evrozone o rješavanju grčke dužničke krize. U nacrtu dokumenta koji je procurio u medije pominje se mogućnosT restrukturisanja duga i povećanja sredstava u evropskom fondu za pružanje finansijske...

Nastavak na Capital.ba...

„Maršalov plan” za Grčku

Izvor: Politika, 21.Jul.2011

Na iznenađenje brokera na svetskim berzama, evropski lideri ukazali da grčki bankrot, ipak, nije isključen..Evrozona će Grčkoj ponuditi nove povoljnije kredite da bi snizila spoljni dug od 350 milijardi evra, ne isključujući učešće privatnih investitora u drugom paketu međunarodne pomoći...

Nastavak na Politika...

EVRO SE RASPADA!

Izvor: Kurir, 22.Jul.2011, 08:07

BEOGRAD - Evro se raspada. Evro je u najvećoj krizi od svog postanka. Rasulo koje vlada u pojedinim zemljama članicama evrozone moglo bi da prouzrokuje raspad evropske valute. Strani mediji tvrde da će podela biti na periferni evro, koji bi koristile siromašnije..BEOGRAD - Evro se raspada...Evro...

Nastavak na Kurir...

Papandreu: Grčka konačno ima program za rešavanje duga

Izvor: TvojPortal.com, 22.Jul.2011

/bizlife.rs/ Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je večeras, po završetku samita lidera evrozone u Briselu, da Grčka "konačno ima program da reši, na duže staze, problem svog duga".. . Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Saveta Evropske unije Hermanom van Rompejom i...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.