Izvor: Kurir, 30.Jul.2015, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) PAO S NEBA I PREŽIVEO: Potresna ispovest pilota čiji se svemirski brod raspao nad Zemljom

Noga mu je bila slomljena na četiri mesta, ključna kost takođe, gubio je vid i bio sav isečen, pa ipak je ostao živ

NJUJORK - Pilot Piter Sibold imao je neverovatnu sreću: svemirski brod kojim je upravljao, poznati SpejsŠip 2 firme "Virdžin galaktika" poznatog engleskog biznismena Ričarda Brensona, raspao se u atmosferi i nije preživeo probni let, ali on jeste.

Virgin Galactic pilot tells of being thrown clear as spacecraft broke up http://t.co/lZ4si43nMU >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Kad je brod počeo da se žestoko drma u atmosferi iznad kalifornijske pustinje Mohave, Sibold je nakratko izgubio svest. Došao je sebi i shvatio da se preskupi svemirski brod obrušava na zemlju raspadajući se. Nekako je aktivirao dodatni dovod kiseonika, jedva se pokretao od bolova i gubio je vid. Kasnije će saznati da mu je desna noga bila slomljena na četiri mesta, kao i ključna kost. Imao je duboke posekotine i imao višestruke uboje.

Svi ovi detalji objavljeni su u izveštaju koji je juče, u sredu 29. jula 2015, objavila američka Nacionalna služba za bezbednost saobraćaja.

Sledeće čega se Sibold seća je da mu se padobran automatski otvara, a zatim kako se budi. Tek tada, ležeći u pustinji, postao je svestan svojih povreda.

Istraga je zaključila je da se svemirski brod raspao zato što je kopilot Majkl Olsberi, koji nije preživeo nesreću, otključao sistem za kočenje prerano, dok je SpejsŠip 2 uveliko leteo ka svemiru.

Piter Sibold je inače direktor leta u kompaniji "Skeld kompozits" (Scaled Composites), koja je partner Brensonove "Virdžin galaktik" u razvijanju svemirske letelice u pustinji Mohave oko 150 kilometara sjeverno od Los Anđelesa.

"Virdžin galaktik" se nada da će ove godine obnoviti probne letove, a cilj je da se šest putnika odveze na visinu od 100 kilometara iznad Zemlje.

(The Guardian)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.