Izvor: B92, 28.Jan.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro pisac Džerom D. Selindžer

Vašington -- Džerom Dejvid Selindžer, čuveni američki pisac i autor kultnog romana "Lovac u žitu", preminuo je danas u Nju Hempširu, u 91. godini.

Pored romana "Lovac u žitu", štampanog u više od sto izdanja i deset miliona primeraka, Selindžer je u književnosti ostavio trag i zbirkama "Za Esme", "Visoko podignite krovnu gredu, tesari", "Simor: uvod" i "Freni i Zui".

Rođen je 1919. godine na Menhetnu, učestvovao u Drugom svetskom ratu i invaziji na Normandiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom boravka u Evropi bavio se pisanjem i upoznao Ernesta Hemingveja.

Glavni junak njegovog najpoznatijeg dela "Lovac u žitu", objavljenog 1951. Holden Kolfild, postao je kultni lik širom sveta, a i sam Selindžer često ga je opisivao kao svoje "drugo ja".

Veći deo života, posle dva neuspela braka, Selindžer je proveo u malom mestu Korniš, izbegavajući javnost.

Iako je napisao samo nekoliko knjiga, a od 1965. nije objavio nijedno delo, Selindžer je ostao jedan od najčitanijih i najznačajnijih pisaca 20. veka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Dž. D. Selindžer

Izvor: Blic, 28.Jan.2010

Legendarni američki pisac Džerom Dejvid Selindžer (91) preminuo je juče u svojoj kući, saopštio je njegov sin, a prenosi AP...Selindžer je slavu stekao romanom "Lovac u žitu", a bio je poznat po svojevoljnoj izolovanosti u kojoj je decenijama živeo u kući u Kornišu u Nju Hempširu...Roman...

Nastavak na Blic...

Preminuo Džerom Dejvid Selindžer

Izvor: RTS, 28.Jan.2010

Čuveni američki pisac i autor kultnog romana "Lovac u žitu" Džerom Dejvid Selindžer, preminuo u Nju Hempširu u 91. godini. Iako poslednjih 45 godina nije objavio ni jednu knjigu, ostao je jedan od najčitanijih i najznačajnijih pisaca 20. veka...Džerom Dejvid Selindžer enigmatični autor bestselera...

Nastavak na RTS...

Umro "Lovac u žitu"

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2010

Džerom Dejvid Selindžer, čuveni američki pisac i autor kultnog romana "Lovac u žitu", preminuo je danas u Nju Hempširu, u 91. godini...Pored romana "Lovac u žitu", štampanog u više od sto izdanja i deset miliona primeraka, Selindžer je u književnosti ostavio trag i zbirkama "Za Esme", "Visoko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Preminuo Dejvid Selindžer, autor romana "Lovac u žitu"

Izvor: SrbijaNet.rs, 29.Jan.2010, 01:07

Pored romana "Lovac u žitu", štampanog u više od sto izdanja i deset miliona primeraka, Selindžer je

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Preminuo pisac Džerom Dejvid Selindžer

Izvor: Glas javnosti, 29.Jan.2010

VAŠINGTON - Džerom Dejvid Selindžer, čuveni američki pisac i autor kultnog romana "Lovac u žitu", preminuo je u Nju Hempširu, u 91-oj godini, objavio je "Njujork Tajms"...Pored romana "Lovac u žitu", štampanog u više od sto izdanja i deset miliona primeraka, Selindžer je u književnosti ostavio...

Nastavak na Glas javnosti...

Preminuo pisac Dž.D.Selindžer

Izvor: BBC na srpskom, 29.Jan.2010

Američki pisac Džerom Dejvid Selindžer preminuo je u svom domu u Nju Hempširu. Imao je 91 godinu, a slavu je stekao svojim romanom "Lovac u žitu".

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.