Preminuo Džerom Dejvid Selindžer

Izvor: RTS, 28.Jan.2010, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Džerom Dejvid Selindžer

Čuveni američki pisac i autor kultnog romana "Lovac u žitu" Džerom Dejvid Selindžer, preminuo u Nju Hempširu u 91. godini. Iako poslednjih 45 godina nije objavio ni jednu knjigu, ostao je jedan od najčitanijih i najznačajnijih pisaca 20. veka.

Džerom Dejvid Selindžer enigmatični autor bestselera "Lovac u žitu", preminuo je u 91. godini. Slavni pisac umro je prirodnom smrću u svojoj kući u mestu Korniš u Nju Hempširu, gde je živeo u samoizolaciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Roman "Lovac u žitu" koji je objavljen davne 1951. godine, govori o mladom buntovniku pod imenom Holden Kolfild i njegovim zanimljivim doživljajima u Njujorku.

U vreme objavljivanja knjige, ali i kasnije, Holden Kolfild je postao gotovo mitska ličnost u Sjedinjenim Američkim Državama. O svom najpoznatijem liku, Selindžer je često govorio kao o prijatelju.

Knjiga je štampana u preko stotinu izdanja, a u poslednjih pedeset godina, prodato je deset miliona primeraka.

Osim "Lovca u žitu" Selindžer je objavio jedan roman i nekoliko pripovedaka između 1948. i 1959. godine.

Soni sa Menhetna

Selindžer je rođen na Menhetnu u Njujorku gde je i odrastao. Bio je sin uspešnog Jevrejina koji se bavio uvozom sira, a majka mu je bila irskog porekla. U detinjstvu su ga zvali Soni.

Tokom služenja vojnog roka Selindžer je pet meseci boravio u Evropi, što je ujedno i njegova prva poseta Starom kontinentu. Tada je u Parizu upoznao i Ernesta Hemingveja.

Oni koji su poznavali Selindžera govorili su da se nakon razvoda drugog braka 1967. godine potpuno povukao u svoj svet. Javnost je malo znala o tome gde živi Selindžer, čime se bavi i da li i dalje piše.

Od 1965. godine nije objavio nijedno delo, a ostao je jedan od najčitanijih i najznačajnijih pisaca 20. veka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.