Umro Dž. D. Selindžer

Izvor: Blic, 28.Jan.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Dž. D. Selindžer

Legendarni američki pisac Džerom Dejvid Selindžer (91) preminuo je juče u svojoj kući, saopštio je njegov sin, a prenosi AP.

Selindžer je slavu stekao romanom "Lovac u žitu", a bio je poznat po svojevoljnoj izolovanosti u kojoj je decenijama živeo u kući u Kornišu u Nju Hempširu.

Roman "Lovac u žitu" prodat je više od 60 miliona primeraka, a njegov glavni lik Holden Kolfild postao je jedan od najpopularnijih antiheroja u istoriji književnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Selindžer je kultni status stekao naročito među tinejdžerima, zahvaljujući buntovnosti Holdena Kolfilda i njegovoj neumornoj borbi protiv svih "foliranata" ovog sveta koji su ga činili "toliko depresivnim da je hteo da poludi".

Selindžerovo delo uticalo je na generacije filmskih stvaralaca ("Buntovnik bez razloga", "Pitomac"...), rok muzičara (Bob Dilan, Nil Jang...) i drugih umetnika.

Ostaće zapamćeno i da je ubica Džona Lenona, Mark Dejvid Čepmen, izjavio da je Lenona ubio inspirisan romanom "Lovac u žitu".

Selindžer je napisao još romane "Freni i Zui", "Visoko podignite krovnu gredu, tesari", "Za Esme" i "Simor: uvod".

Rođen 1919. godine na Menhetnu, učestvovao je u Drugom svetskom ratu i invaziji na Normandiju, tokom boravka u Evropi bavio se pisanjem i upoznao Ernesta Hemingveja.

Iako je napisao samo nekoliko knjiga, a od 1965. nije objavio nijedno delo, Dž. D. Selindžer je ostao jedan od najčitanijih i najznačajnijih pisaca 20. veka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.