Izvor: B92, 15.Okt.2012, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska prizemljila još jedan avion

Ankara -- Jermenski putnički avion, koji je leteo prema sirijskom Alepu, prisilno je prizemljen u Turskoj radi provere prtljaga, saopštio je neimenovani turski zvaničnik.

To je drugi slučaj da turski zvaničnici prinudno spuštaju neki avion, pošto je pre nekoliko dana prizemljen i sirijski avion na putu od Moskve ka Damasku.

"Putnički avion koji je prenosio humanitarnu pomoć iz Jermenije u Alep zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dozvolu da koristi turski vazdušni prostor", rekao je zvaničnik agenciji AFP.

Zvaničnik kaže da je avionu odobren zahtev ali pod uslovom da sleti i ako ne bude pronadjeno ništa osim humanitarne pomoći, moći će da nastavi put.

Avion su presreli turski vojni avioni, objavio je na sajtu list Milijet.

Ankara je prošle srede primorala sirijski putnički avion koji je iz Moskve leteo za Damask da se prizemlji u turskoj prestonici zbog sumnji da se u njemu nalazi vojna oprema za režim sirijskog predsednika Bašara el Asada.

U avionu je bilo 35 putnika, od toga 17 državljana Rusije.

Ruski zvaničnici su saopštili da se u avionu nalazila elektronska oprema za radiolokacione stanice, koja nije zabranjena nikakvim medjunarodnim konvencijama.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još jedno prinudno sletanje aviona u Turskoj

Izvor: Mondo, 15.Okt.2012

Jermenski putnički avion, koji je leteo prema sirijskom gradu Alepu, prisilno je danas prizemljen u istočnom gradu Erzurumu radi provere prtljaga, saopštio je neimenovani turski zvaničnik...To je drugi slučaj da turski zvaničnici prinudno spuštaju neki avion, pošto je pre nekoliko dana prizemljen...

Nastavak na Mondo...

Turska: Armenski avion nastavio put prema Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Okt.2012

Turska je odobrila armenskom avionu nastavak puta prema Siriji  nakon što je pretražena humanitarna pomoć koja je bila namijenjena Aleppu. To je potvrdio zamijenik premijera Bulent Arinc za agenciju Reuters. Ankara je pojačala napore kako bi spriječila da se njen zračni prostor  koristi ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.