Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teški izazovi pred Netanijahuovom četvrtom vladom

Nakon šest nedelja mukotrpnih pregovora sa potencijalnim političkim partnerima, izraelski premijer Benjamin Netanijahu oformio je vladajuću kolaciju u poslednji čas, sinoć pred ponoć pre isteka zakonskog roka.

Izraelski list "Haarec" piše da je četvrta Netanijahuova vlada sastavljena uz krv, znoj i suze.

U njoj dominiraju nacionalističke i verske partije, što će izazvati nesporazume na mnogim frontovima, navodi Asošijeted pres. Američka agencija podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da su mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca doživeli krah još pre godinu dana, delom zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama koje Palestinci traže da osnuju nezavisnu državu.

Partija Jevrejski dom (Habajt hajehudi), jedan od ključnih Netanijahuovim koalicionih partnera, povezana sa pokretom jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, protivi se povlačenju Izraela sa te okupirane teritorije i osnivanju palestinske države. Mnogi drugi članovi koalicije dele isti stav, što zbog bezbednosti, što iz religioznih razloga.

To je suprotno poziciji Vašingtona kome je okončanje sukoba između dva naroda jedan od glavnih ciljeva spoljne politike.Netanijahu je poslednjeg dana izborne kampanje istakao da palestinska država neće biti stvorena ako on ponovo bude premijer sve dok se nastavlja nasilje u regionu. Netanijahuva izjava još više je pogoršala ionako napete odnose s predsednikom SAD Barakom Obamom.

Neslaganja će biti i na domaćem terenu samo nekoliko godina nakon što su stotine hiljada Izraelaca protestovale na ulicama zbog rastućih troškova života i čitavog niza drugih socijalnih pitanja, uključujući oslobađanje od vojnog roka ultraortodoksnih Jevreja, kojima je umesto toga dozvoljeno da pohađuju verske škole. Zato je izraelska srednja klasa na izborima pre dve godine glasala za centrističku partiju Ješ atid (Ima budućnosti), koja je obećala da će i religiozni muškarci služiti vojsku i da će se pobrinuti za rešavanje drugih socijalnih problema.

Međutim ta vlada je raspuštena nakon pola mandata i sada su u novoj vladi ponovo verske i partije koje podržavaju jevrejske naseljenike. Sa samo 61 poslanikom u Knesetu-parlamentu sa 120 mesta Netanijahu ima minimalnu većinu, što znači da će biti osetljiv na kaprice svojih partnera, pa čak i svakog individualnog koalicionog poslanike.Biće malo mesta za manevar i reforme koje zagovora partija Kulanu, jedina centristička u koaliciji.

Analitičar "Haareca" navodi da već vlada uverenje da će Netanijahu težiti da proširi vladu nakon što budžet za 2015. i 2016. godine bude usvojen krajem leta.Pozivajući se na politčke izvore, on piše da ima tajnih sastanaka sve vreme između članova konzervativnog Likuda i Cionističke unije levog cetra. Ta partija je bila glavni rival Likudu na izborima 17. marta i izlazne ankete su pokazivale da će rezutalt biti nejasan.Ipak Likud je odneo izneđujuću glatku pobedu ali uprkos tome Netanijahuu nije bilo lako da sastavi koaliciju.

Uslovi Cionističke unije za ulazak u vladu biće navodno teški, a uključuju obnovu pregovora sa Palestincima kao i izlazak partije Jevrejski dom s kojom je Netanjahu najteže postigao koaliconi dogovor. Lider Cionističke unije Isak Hercog, koji bi navodno bio premijer u delu mandata vlade, oštro je porekao da je bilo takvih poruka Likudu.Postoji i mogućnost da Netanijahu nagovori partiju Ješ atid da uđe u vladu.

Veliki udarac Netanijahuu je zadao dugogodišnji saveznik Avigdor Liberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu), kada je pre nekoliko dana odlučio da da ostavku na funkciju šefa diplomatije i najavio da neće ući u novu vladu. S Libermanovom partijom Netanijahu bi imao stabilnu koaliciju od 67 poslanika.

Netanijahu je prvi put postao premijer 1996. godine. Poznavaoci bliskoistočnih prilka podsećaju da je od osnivanja Izraela 1948. godine svaka izraelska vlada bila koliaciona, ali ni jedna koalicija,kako ističu, nije stvorena baš tako u minut do 12.

Da Netanijahu nije uspeo predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio bi isti zadatk nekom drugom, verovatno lideru Cionističke unije Isaku Hercogu. Hercog je novu Netanijahuovu vladu nazvao vladom nacionalnog neuspeha, sramotnom farsom i najužom u istoriji zemlje.

Netanijahu nije porekao da će nastojati da je proširi izjaviši: "Šezdeset jedan je dobar broj, a 61 plus je čak i bolji. Ali počinje sa 61 i mi ćemo početi. Puno je rada pred nama".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.