Sutra najavljene nove demonstracije u Sarajevu

Izvor: Press, 10.Jun.2013, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra najavljene nove demonstracije u Sarajevu

Organizatori najavljuju da će demonstracije biti masovnije nego prošlog utorka kada su celu noć držali u blokadi zgradu parlamenta, zastupnike, službenike ali i strance koji su bili na bankarskoj konferenciji.
Kako se podseća u saopštenju, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko obećao je da će pitanje zakona o jedinstvenom matičnom broju staviti na dnevni red vanrednog sastanka Veća za implementaciju mira u BiH (PIC) ove sedmice.
Demonstranti će ovog puta, kako kažu njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predstavnici, pritisak proširiti i na međunarodnu zajednicu u BiH.
"JMBG protest" počeo je 5. juna, a direktan povod bila je tromesečna beba Belmina Ibrišević iz Gračanice koja nije mogla da ode na lečenje, jer nije imala matični broj.
Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dve zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta, proveli su 15 sati u tim zgradama nakon čega im je put, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.
Inače, do zastoja u donošenju zakona o matičnom broju došlo je jer političke stranke iz RS insistiraju da se u BiH uspostave registraciona područja za davanje JMBG koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da područja budu bez međuentitetske podele.
Naime, Bošnjaci traže da u jedno registraciono područje uđu Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale, kao što je bilo pre rata. Ovaj predlog, koji ne prati entitetsku teritorijalnu strukturu, odnosno Dejtonski mirovni ugovor koji je i Ustav BiH, samim tim nema uporište u važećem Ustavu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarajevo: Veliki protest zbog JMBG

Izvor: B92, 11.Jun.2013, 10:27

Sarajevo -- Za danas je u Sarajevu zakazan veliki protest nezadovoljnih nedonošenjem zakona o JMBG-u...Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da o "nametanju zakona o JMBG-u trenutno ne razmišlja, ali da su još uvek sve mogućnosti otvorene." On je najavio da bi uskoro trebalo da se održi...

Nastavak na B92...

Talačka kriza izazvala institucionalnu blokadu

Izvor: Politika, 11.Jun.2013

Visoki predstavnik Valentin Incko potvrdio da će ove sedmice biti razmotrene „sve mogućnosti” uključujući „nametanje” zakona o JMBG ..Od našeg dopisnika..Sarajevo – Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu i juče je, kao i nekoliko proteklih dana, protestovala grupa građana...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.