Izvor: B92, 24.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum ASEAN - Severna Koreja

Singapur -- Severna Koreja je danas potpisala sporazum o nenapadanju sa Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Dokument su na samitu ASEAN-a u Singapuru potpisali ministri inostranih poslova 10 zemalja članica ASEAN-a (Burma, Brunei, Kambodža, Filipini, Indonezija, Laos, Malezija, Singapur, Tajland i Vjetnam), kao i Severna Koreja, javile su agencije.

Severna Koreja je 15. zemlja izvan ASEAN-a koja potpisuje ovakav ugovor.

Američka državna sekretarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kondoliza Rajs, koja je učestvovala u radu foruma, izjavila je da Pjongjang mora da prihvati jači mehanizam verifikacije nuklearnih aktivnosti.

Rajsova se juče pridružila ministrima Južne Koreje, Rusije, Kine i Japana u "neformalnim" razgovorima sa ministrom inostranih poslova Severne Koreje na marginama konferencije ASEAN-a.

Državna sekretarka SAD izjavila je novinarima posle završetka razgovora da "Severna Koreja nema iluzija o tome da je lopta u njenom dvorištu i da svi smatraju da mora odgovoriti, i to pozitivno, na verifikaciju".

Rajsova je ocenila da je jučerašnji sastanak, prvi susret jednog američkog ministra inostranih poslova sa Severnom Korejom od 2004, uputio odlučnu poruku da Pjongjang mora brzo da odobri tzv. protokol verifikacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja potpisala: Neće napadati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008

SINGAPUR - Severna Koreja potpisala je danas sporazum o nenapadanju sa Asocijacijom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), na marginama regionalnog foruma ove asocijacije, posvećenog bezbednosti u Aziji, koji se održava u Singapuru...Dokument su potpisali ministri inostranih poslova 10 zemalja članica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.