Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajber napad slučajno zaustavljen, sledi možda još veći napad

Sajber napad pomoću softvera "rensomver" (ransomware) na hiljade računara u stotinak zemalja, koliko god da je bio nezapamćen i zastrašujuć, nije ništa u odnosu na ono što bi tek moglo da se desi, posebno ako kompanije, organizacije i vlade ne sprovedu velike popravke, upozoravaju stručnjaci.

Napad kojim je u petak blokirano desetine hiljada računara širom sveta, širio bi se mnogo više i brže da ga slučajno nije zaustavio mladi istraživač sajber-bezbednosti aktiviranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << programa za gašenje "zloćudnog" (malware) softvera.

Stručnjaci kažu da bi taj napad trebalo da probudi sve upravne odbore korporacija i parlamente širom sveta.

Darijen Has, 28-godišnji inženjer koji je pomogao anonimnom 22-godišnjem Britancu, poznatom samo kao MalverTek (MalwareTech), izjavio je da je "i dalje zabrinut šta će biti narednih nekoliko dana", jer ne bi bilo teško onima koji stoje iza napada da ponovo pokrenu program bez takozvanog "prekidača za isključenje" (kill switch), ili sa boljom verzijom.

Postoji mogućnosti i da imitatori koriste metod koji su ti napadači primenili, upozorio je Has. Korišćeni maliciozni softver koristio je ranjivost novijih verzija Majkrosoft Vindousa.

Kompjuterski sistemi su sada ranjiviji nego ikad ranije, osim ako ljudi brzo ne instaliraju bezbednosne "zakrpe" Majkrosofta kojima se ispravljaju nedostaci.

Hakerski napad softverom "Vonakraj" (WannaCry) već je postao najveći napad "otmicom" na računare u fabrikama, bankama, vladinim agencijama i saobraćajnim sistemima. Mete su bile SAD, Rusija, Ukrajina, Brazil, Španija, Indija i mnoge druge zemlje.

Za ponovni pristup podacima tražen je otkup od 300 do 600 dolara.

Bezbednosni zvaničnici u Velikoj Britaniji pozvali su organizacije da se zaštite instaliranjem "zakrpa", pokretanjem antivirusnih programa i čuvanjem kopija podataka na drugim sistemima.

"Problem je što veće organizacije i dalje rade na starim operativnim sistemima koji više nemaju podšrku, tako da više ne dobijaju potrebna ažuriranja bezbednosti", izjavio je bloger iz Njujorka Lorens Abrams koji vidi sajt bleepingcomputer.com.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedavni sajber napad je ništa u odnosu na ono što sledi

Izvor: N1 televizija, 14.Maj.2017

Sajber napad pomoću softvera "ransomware”, na hiljade računara u stotinak zemalja, koliko god da je bio nezapamćen i zastrašujuć, nije ništa u odnosu na ono što bi tek moglo da se desi, posebno ako kompanije, organizacije i vlade ne sprovedu velike popravke, upozoravaju stručnjaci...Napad kojim...

Nastavak na N1 televizija...

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE IZ SVETA Sajber napad koji je pogodio i Srbiju nije završen, sledi JOŠ VEĆI NAPAD

Izvor: Blic, 14.Maj.2017

Sajber napad pomoću softvera "rensomver" na hiljade računara u stotinak zemalja, koliko god da je bio nezapamćen i zastrašujuć, nije ništa u odnosu na ono što bi tek moglo da se desi, posebno ako kompanije, organizacije i vlade ne sprovedu velike popravke, upozoravaju stručnjaci...Napad kojim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.