SKIJAŠI, OPREZ: Krema za sunčanje uništava vašu spermu!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Nov.2014, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKIJAŠI, OPREZ: Krema za sunčanje uništava vašu spermu!

Svi na moru ili planini obavezno koristimo losione sa zaštitnim faktorom, ali ne znamo mnogo o hemikalijama koje se nalaze u njima. Međutim, neke od tih supstanci mogu negativno uticati na plodnost muškaraca

Kolokvijalno, svaku mast za telo ili lice sa UV-faktorom zovemo kremom za sunčanje, a dermatolozi preporučuju njeno nanošenje tokom cele godine – ne samo leti. Naime, i zimi (a posebno na zimovanju na planini) je naša koža izložena sunčevim zracima, a uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pojavu snega, oni se više reflektuju i lakše dopiru do kože.

Iako stručnjaci savetuju nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom kako bismo sprečili oštećenje kože uzrokovano UV-zracima, najnovija američka studija je pokazala da hemikalije iz ovakvih krema, koje su odgovorne za blokiranje sunčevih zraka, mogu smanjiti mušku plodnost!

Foto: Profimedia

Istraživači su proučavali preko 500 parova koji su pokušavali da naprave bebu, a cilj je bio posmatrati faktore stila života i okruženja koji utiču na plodnost. Parovi su praćeni kroz godinu dana i svakom od partnera je uzet uzorak mokraće kako bi se utvrdio nivo UV-filtera, koji dokazano može uticati na hormonalni sistem čoveka.

Muškarci koji su bili izloženi specifičnim hemikalijama zvanima BP-2 ili 4OH-BP, imali su 30 odsto manje izglede za dobijanje bebe. Međutim, istraživačima nije u potpunosti bilo jasno jesu li njihovi spermatozoidi bili oštećeni ili su na neki drugi način negativno uticali na svoju plodnost.

Foto-ilustracija: Profimedia

Grupa hemikalija zvana ultravioletni filteri tipa benzogenon često se koriste u šamponima, hidratantnim kremama, kremama za zaštitu od sunca i sličnim proizvodima. Zanimljivo je što su uticali na mušku plodnosti, ali ne i na žensku, tvrde istraživači Nacionalnog instituta dečijeg zdravlja i ljudskog razvoja, koji su sproveli studiju objavljenu u časopisu “American Journal of Epidemiology”.

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.