SAD spremne da sarađuju s Turskom u oslobađanju Rake

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2016, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD spremne da sarađuju s Turskom u oslobađanju Rake

Sjedinjene Američke Države spremne su da sarađuju s Turskom u operaciji oslobađanja sirijske Rake od terorističke organizacije DAEŠ, izjavio je turski ministar odbrane Fikri Išik u petak nakon razgovora s američkim ministrom odbrane Eštonom Karterom u Ankari.

„SAD su izrazile spremnost za saradnju s nama u operaciji oslobađanja Rake“, izjavio je Išik za televizijski kanal TRT. Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da mu se američki predsednik Barak Obama tokom sastanka na samitu G20 u Kini obratio s predlogom o sprovođenju zajedničke operacije u Raki, koja se smatra centrom DAEŠ-a.

Prema rečima turskog lidera, Ankara je spremna da se priključi ovoj operaciji, ali pod uslovom da u njoj ne učestvuju snage samoodbrane sirijskih Kurda.

Šef Pentagona Ešton Karter saopštio je da je postignut dogovor Bagdada i Ankare o operaciji oslobađanja iračkog grada Mosula od terorističke organizacije DAEŠ.

Turska i Irak postigli su principijelnu saglasnost o operaciji protiv DAEŠ-a u Mosulu“, rekao je Karter tokom posete Ankari, a prenosi agencija Anadolija. U noći 17. oktobra, premijer Iraka Hajder el Abadi saopštio je da počinje vojna operacija oslobađanja Mosula od boraca DAEŠ-a.  Iračka vojska i snage policije, kao i kurdske formacije uz podršku avijacije koalicije na čelu sa SAD počele su masovnu ofanzivu na Mosul.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan najavio širu vojnu operaciju na severu Sirije

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Okt.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska proširiti vojne operacije na severu Sirije na gradove Al-Bab, Mandžin i Raku...Erdogan je rekao da Turska "nema izbora" nego da uđe u Al-Bab i Mandžin, uprkos kritikama međunarodne zajednice...On je takođe naglasio da je širenje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.