SAD dale na razmatranje nacrt rezolucije UN o Severnoj Koreji

Izvor: Press, 22.Jan.2013, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD dale na razmatranje nacrt rezolucije UN o Severnoj Koreji

Nacrt je rezultat dogovora između SAD i Kine, kažu diplomate koje su insistirale na anonimnosti.
Iako se u nacrtu ne poziva na nove sankcije protiv Pjongjanga, diplomate kažu da kineska podrška predstavlja značajan diplomatski udarac za Pjongjang.
"Nadamo se da će glasanje biti održano sredinom nedelje", rekao je jedan diplomata Rojtersu.
Kina je juče saopštila da SB UN  treba da usvoji obazrivu rezoluciju povodom severokorejskog lansiranja rakete u decembru, dodavši >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je to najbolji način da se obezbedi da ne dođe do dodatne eskalacije regionalne napetosti.
Ruski ambasador u UN Vitali čurkin izrazio je podršku Moskve nacrtu rezolucije prošle nedelje. "Očekujem da ćemo je podržati", rekao je Čurkin agenciji RIA Novosti.
"Ne očekujem da će članovi Saveta bezbednosti imati neki ozbiljniji problem (sa rezolucijom)", rekao je on i dodao da je njihov stav da je lansiranje severokorejske rakete kršenje rezolucija UN i da Savet treba da reaguje.
Nacrt koji je poslat predstavnicima 15 zemalja članica SB poziva na kažnjavanje Svemirske agencije u Pjongjangu i još nekih tela, rekle su diplomate.
SAD su htele da kazne Severnu Koreju novim sankcijama zbog nedozvoljenog lansiranja rakete dugog dometa, ali se Peking suprostavio takvoj nameri jer smatra da bi nove sankcije dodatno ugrozile mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i izazvale nekontrolisane odgovore Pjongjanga čime bi se situacija samo pogoršala.
Peking je želeo da SB samo izda saopštenje u kome bi se od Komiteta za sankcije Severnoj Koreji zatražilo da proširi postojeću crnu listu, navode diplomate na Ist riveru.
Prema postignutom dogoovru, Vašington bi zaboravio ideju o neposrednim novim sankcijama, dok bi Peking prihvatio rezoluciju umesto saopštenja.
Kina je glavni diplomatski saveznik Severne Koreje iako se saglasila na uvođenje sankcija Pjongjangu nakon što je on izvršio probe atomskih bombi 2006. i 2009.
Severnoj Koreji je već zabranjeno rezolucijama UN da razvija nuklearne i raketne tehnologije, ali ona uporno radi na obnovi poligona za nuklearne probe, što stručnjaci procenjuju kao moguću pripremu za treću nuklearnu probu.
Decembarsko uspešno lansiranje rakete dugog dometa, koja je ponela satelit u orbitu, predstavljeno je u Pjongjangu  kao uspeh mladog vođe Kim Džong Una koji je time učvrstio svoje pozicije i podršku vojske.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Pooštrene sankcije prema S. Koreji

Izvor: B92, 22.Jan.2013

Njujork -- SB UN jednoglasno je osudio lansiranje rakete Severne Koreje u decembru i usvojio je rezoluciju kojom se pooštravaju postojeće sankcije za Pjongjang...Nove sankcije uvedene su za svemirsku agenciju Pjongjanga, a SB je ponovio svoj prethodni zahtev da Severna Koreja treba da odustane od programa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.