Romska devojčica s Kosova digla Francusku na noge: Protesti zbog šokantne deportacije na izletu

Izvor: Blic, 17.Okt.2013, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romska devojčica s Kosova digla Francusku na noge: Protesti zbog šokantne deportacije na izletu

Pariz - Pariski srednjoškolci blokirali su danas ulaze više škola u francuskom glavnom gradu, protestujući protiv deportacija učenika strane nacionalnosti, koje su dospele u žižu javnosti posle proterivanja 15-godišnje Romkinje s Kosova.

Leonardu Dibrani policija je uhapsila 9. oktobra tokom školskog izleta i deportovala na Kosovo zajedno sa roditeljima i petoro braće i sestara, što je izazvalo burnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reakciju javnosti i stavilo na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa, izveštava AFP.

Pročitajte još Šokantna deportacija romske devojčice s Kosova iz Francuske: Privedena pred drugovima u autobusu

Kritičari ističu nehuman način na koji se postupalo s Dibranijevom, koja je skinuta s autobusa punog školskih drugova i drugarica. Ministar Vals je pokrenuo istragu povodom tog slučaja.

Okolnosti pod kojima je devojčica privedena naime nisu sasvim jasne, ali se obe verzije događaja - i ona koju je dalo ministarstvo unutrašnjih poslova i ona koju je dala nastavnica, slažu u tome da se to nije dogodilo pred drugim učenicima.

Prema saopštenju pariskih obrazovnih vlasti do protesta je došlo u četrnaest škola. Po rečima Stivena Nasirija, portparola sindikata zaposlenih u srednjim školama FIDL, učenici traže da se njihove deportovane kolege strane nacionalnosti vrate u Francusku "pošto svako ima pravo na obrazovanje".

U subotu je još jedan 19-godišnji učenik pariske srednje škole deportovan u Jermeniju.

Ministar Vals se povodom slučaja Dibrani našao na udaru kritike i svoje socijalističke stranke. On smatra da je deportacija Leonarde, njenih roditelja i petoro braće i sestara potpuno legalna i u skladu sa procedurom jer je toj porodici, koja je u Francuskoj boravila oko pet godina, odbijen zahtev za azil.

Poslanici francuske opozicije daju podršku Valsu, ističući da bi opoziv proterivanja poslao štetnu poruku kako su ilegalni imigranti u Francuskoj dobrodošli.

Prošlog meseca ministar Vals je, inače, izjavio kako većina od 20.000 francuskih Roma nema nameru da se integriše u društvo pa bi ih zbog toga trebalo vratiti u zemlje porekla.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đaci blokirali 14 škola u Parizu zbog deportacije učenice, Romkinje iz Srbije!

Izvor: Press, 17.Okt.2013

Leonardu Dibrani policija je uhapsila 9. oktobra tokom školskog izleta i deportovala na Kosovo zajedno sa roditeljima i petoro braće i sestara, što je izazvalo burnu reakciju javnosti i stavilo na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa, izveštava AFP. .. Kritičari ističu...

Nastavak na Press...

FR: Marš učenika zbog deportacija

Izvor: B92, 17.Okt.2013

Pariz -- Na hiljade srednjoškolaca protestovalo je u Parizu i širom Francuske zbog prisilne deportacije dva učenika. Jedna od njih je 15-godišnja Romkinja s Kosova...U Parizu su učenici blokirali ulaze u nekoliko srednjih škola, učenici su na ulicama sa uzdignutim pesnicama, a neki od njih zatražili...

Nastavak na B92...

Otac deportovane devojčice lagao da je sa Kosova kako bi lakše dobio azil!

Izvor: Press, 17.Okt.2013

Rešat Dibrani (47) je u intervjuu za francusku agenciju AFP izjavio da je on jedini član svoje porodice koji potiče sa Kosova. On je tu srpsku pokrajinu napustio kad je imao devet godina i sa roditeljima se preselio u Italiju, da bi u Francusku stigao 2008. sa ženom i decom.. Njegova žena Šemaili...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.