Rat u Gruziji inspirisan Kosovom

Izvor: Blic, 11.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat u Gruziji inspirisan Kosovom

Da nije bilo „kosovskog presedana", kako su priznavanje otcepljenja jednog dela teritorije Srbije opravdavale najveće zemlje sveta na čelu sa Amerikom, ne bi bilo ni rata u Južnoj Osetiji. Razaranja i humanitarna katastrofa u Gruziji direktno su inspirisani priznavanjem Kosova, tvrdi za „Blic" Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

- Pitanje Kosova bilo je poučno i inspirativno za Južnu Osetiju, tako da su hteli da zaoštre odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i definišu svoju poziciju i ja ih potpuno razumem. Gruzija je pokušala to nasiljem da reši, kao što je Srbija probala 1999. U Ujedinjenin nacijama će ponovo, kao i u slučaju Kosova, izaći na videlo politika duplih standarda. Zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova traže sada argument u tome da je Kosovo „poseban slučaj", što je potpuna besmislica. Kad se zađe u kršenje međunarodnog prava i nepoštovanje suvereniteta države, kao što je to učinjeno na primeru Kosova, onda je moguće da se takav recept primeni u svim drugim situacijama - kaže za „Blic" Ivanović, koji je pre nekoliko meseci i sam posetio Gruziju i uverio se u sličnost situacije, problema i argumenata s „kosovskim slučajem".

Političko rukovodstvo u Južnoj Osetiji nastojaće da situaciju prikaže ne samo istom kao na Kosovu već i gorom. Subjektivnost međunarodnih faktora u ocenjivanju stanja, nedoslednost u poštovanju međunarodnog prava i dupli aršini bili su polazna osnova na kojoj je Kosovo dobilo nezavisnost. Po Ivanovićevoj oceni, posle Kosova treba očekivati dalje ubrzanje separatističkih zahteva ne samo van Evrope već i u samoj Evropi.

Poznavaoci međunarodnog prava već dugo upozoravaju da u ovoj oblasti dominira politika i pravo jačeg, a ne principi pravde. U trenutku proglašenja nezavisnosti Kosova i njegovog priznavanja otvorena je katastrofalna mogućnost dvojakog tumačenja prava na teritorijalni integritet države, s jedne strane, i prava na nezavisnost većinskog naroda, s druge strane.

- Rusija je veoma uzdržana u vezi s celim tim problemom. Njihov je principijelan stav da se ništa ne može rešavati nasiljem i tu im niko ne može prebaciti. Ali ne zalaze duboko u pitanja teritorijalnog suvereniteta jer im to ne odgovara. Ako ih budu pritisnuli da se izjašnjavaju o teritorijalnom integritetu Gruzije, oni će morati da ga priznaju, ali će imati veliki argument u Kosovu. S druge strane, Amerika i zemlje koje smatraju da se Kosovo moglo otcepiti imaće problem da objasne zašto to ne može i Južna Osetija - kaže Ivanović.

- Mnoge zemlje EU su pod pritiskom prihvatile da priznaju nezavisnost Kosova iako nisu bile spremne na to. Očekujem da tu bude još većih problema- kaže Ivanović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo uzor Južnoj Osetiji

Izvor: RTS, 11.Avg.2008

Zapad nema načina da vrši pritisak na Rusiju i zaustavi sukob u Gruziji, jer Moskva ima jak adut - to što Zapad nameće priznavanje Kosova, izjavio je nekadašnji izvestilac UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Jirži Dinstbir. I državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović...

Nastavak na RTS...

Gruzijska kriza i pouka za Srbiju

Izvor: B92, 12.Avg.2008, 01:37

Novi Sad, Beograd, Vašington -- Dok ruski zvaničnici sve češće porede dešavanja u Gruziji sa događajima na Kosovu, reakcije Beograda i Prištine izostaju... Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović tvrdi da reakcija, odnosno poziv svim stranama da se uzdrže od nasilja, postoji....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.