Prva privatna raketa sa zalihama poletela u svemir

Izvor: Blic, 22.Maj.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva privatna raketa sa zalihama poletela u svemir

Prvi privatni proizvođač raketa, kalifornijska kompanija "Spejs iks", lansirala je danas bespilotnu svemirsku letelicu "Dragon" sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ovo je prvi put da jedna privatna kompanija pruža takvu vrstu usluge, navela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si. Ovakve zadatke obično obavljaju kapsule koje pripadaju vladinim astronomskim agencijama, kao što su NASA i ESA.

Raketa "falkon 9", s kapsulom bez posade, dugačka 54 metra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lansirana je iz Kejp Kanaverala, na Floridi, u 8:44 po srednjoevropskom vremenu.

Letelica bi trebalo da stigne do svemirske stanice u četvrtak, kada će, na razdaljini od 2,5 kilometra od Stanice, demonstrirati kapacitete svojih sistema navodjenja, kontrole i komunikacije.

Ukoliko demonstracija bude uspešna, letelici će biti dozvoljeno da se u petak približi Stanici na 10 metara. Astronauti na platformi će tada robotizovanom rukom privući i "usidriti" brod.

Međunarodna svemirska stanica, zajednički projekat SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evrope, udaljena je 390 kilometara od Zemlje.

Povezane vesti: "Diskaveri" spreman za poslednji let

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lansirana prva privatna raketa

Izvor: B92, 22.Maj.2012

Kejp Kanaveral -- Prvi privatni proizvođač raketa"Spejs iks" lansirao bespilotnu svemirsku letelicu "Dragon" sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu...Ovo je prvi put da jedna privatna kompanija pruža takvu vrstu usluge, navela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si, jer ovakve zadatke obično...

Nastavak na B92...

Prva privatna raketa sa zalihama poletela u svemir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2012

KEJP KANAREVAL -..Prvi privatni proizvođač raketa, kalifornijska kompanija "Spejs iks", lansirala je danas bespilotnu svemirsku letelicu "Dragon" sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu...Ovo je prvi put da jedna privatna kompanija pruža takvu vrstu usluge, navela je britanska televizijska mreža...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prva privatna raketa sa zalihama poletjela u svemir

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2012

KEJP KANAVERAL - Prvi privatni proizvođač raketa, kalifornijska kompanija "SpaceX", lansirala je danas bespilotnu svemirsku letjelicu "Dragon" sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Privatna raketa poletela u svemir

Izvor: Kurir, 23.Maj.2012, 07:07

Raketa „Falkon 9” sa kapsulom „Dragon” do svemirske stanice treba da stigne u četvrtak..KEJP KANAVERAL - Novo doba...Kalifornijska kompanija „Spejs iks”, prvi privatni proizvođač raketa, lansirala je bespilotnu svemirsku letelicu „Dragon” sa zalihama za međunarodnu svemirsku stanicu...Ovo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.