Lansirana prva privatna raketa

Izvor: B92, 22.Maj.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansirana prva privatna raketa

Kejp Kanaveral -- Prvi privatni proizvođač raketa"Spejs iks" lansirao bespilotnu svemirsku letelicu "Dragon" sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ovo je prvi put da jedna privatna kompanija pruža takvu vrstu usluge, navela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si, jer ovakve zadatke obično obavljaju kapsule koje pripadaju vladinim astronomskim agencijama, kao što su NASA i ESA.

Raketa "falkon 9", s kapsulom bez posade, dugačka 54 metra, lansirana je iz Kejp >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kanaverala, na Floridi, u 8:44 po srednjoevropskom vremenu.

Letelica bi trebalo da stigne do svemirske stanice u četvrtak, kada će, na razdaljini od 2,5 kilometra od Stanice, demonstrirati kapacitete svojih sistema navodjenja, kontrole i komunikacije.

Ukoliko demonstracija bude uspešna, letelici će biti dozvoljeno da se u petak približi Stanici na 10 metara. Astronauti na platformi će tada robotizovanom rukom privući i "usidriti" brod.

Ova misija je veoma značajna jer označava veliku promenu u načinu na koji SAD žele da sprovode operacije u svemiru.

NASA pokušava da u rutinske operacije letova s ljudskom posadom u niskoj orbiti Zemlje uključi i komercijalnu industriju na sličan način kao što neke organizacije unajmljuju specijalizovano osoblje.

Prenošenje tereta biće prva usluga koju će pružati spoljne kompanije, a do kraja decenije bi trebalo da usledi i prevoz astronauta na Stanicu i sa nje.

Američka svemirska agencija nada se da će joj te promene omogućiti uštedu novca, koji će moći da preusmeri na misije istraživanja destinacija poput asteroida ili Marsa.

Medjunarodna svemirska stanica, zajednički projekat SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evrope, udaljena je 390 kilometara od Zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.