Potrebno pola milijarde dolara za borbu protiv IS

Izvor: Blic, 04.Jun.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno pola milijarde dolara za borbu protiv IS

UN su uputile danas apel za sakupljanje pola milijarde dolara međunarodne pomoći za rešavanje humanitarne krize u Iraku, koja je pogoršana sukobima sa militantima "Islamske države".

Koordinator UN za humanitarne akcije Lise Grande objavila je apel u Briselu i rekla da će UN biti primorane da smanje ili obustave više od polovine svojih operacija u Iraku bez momentalne finansijske injekcije.

Svetska organizacija saopštila je da joj je potrebno 497 miliona dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za skloništa, hranu i vodu u narednih šest meseci za 5,6 miliona ljudi koji su raseljeni ili pogođeni nasiljem između iračkih snaga i "Islamske države".

"Kriza u Iraku jedna je od najkompleksnijih i najnasilnijih u svetu", saopštila je Grendeova.

Ona je naglasila da bi smanjenje obima humanitarnih operacija usled nedostatka novca imalo katastrofalne posledice.

Od početka prošle godine u Iraku je raseljeno tri miliona ljudi, a usled nove ofanzive islamista na zapadu zemlje u poslednjih mjesec dana svoje domove napustilo je nekoliko desetina hiljada ljudi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EU upućuje dodatnih 25 miliona evra pomoći Iraku

Izvor: Akter, 04.Jun.2015

Evropska komisija saopštila je danas da će uputiti dodatnih 25 miliona evra humanitarne pomoći Iraku, posle procene UN-a da je toj zemlji potrebno oko pola milijarde dolara pomoći.."Taj novac je namenjen raseljenim licima unutar zemlje, uključujući i onima koji su pobegli iz Ramadija koji je od...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.