Pistorijusu pet godina zatvora

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pistorijusu pet godina zatvora

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus, proglašen krivim za ubistvo iz nehata devojke Rive Stenkamp, osuđen je na pet godina zatvora.

Pistorijusu je zbog posedovanja vatrenog oružja određena i uslovna kazna u trajanju od tri godine, a njegova odbrana je rekla da on više ne želi da poseduje nikakvo oružje.

Sudija Tokozile Masipa rekla je da kazna kućnog pritvora, niti uslovna kazna nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prikladne u ovom slučaju, s obzirom na stepen nehata, nakon duge rasprave s odbranom.

Nakon izricanja presude Pistorijus je neko vreme ostao da sedi u sudnici, bez reči.

Pistorijus se najverovatnije neće žaliti na presudu, a majka ubijene Rive Stenkamp je rekla da je ovom kaznom pravda zadovoljena.

Sudija je izrekla kaznu nakon što je u petak saslušala poslednju reč tužioca Gerija Nela i advokata Berija Rua.

Masipa je prošlog meseca proglasila Pistorijusa krivim za ubistvo iz nehata, za šta mu je pretila kazna u rasponu od uslovne, do zatvorske kazne od maksimalno 15 godina.

Tužilac Nel je tada rekao sudiji da društvo od nje očekuje da izrekne najmanje desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Pistorijus je prošlog meseca osuđen za ubistvo iz nehata devojke Rive Stenkamp u svojoj kući u Pretoriji u februaru prošle godine.

Tužilaštvo je ranije tražilo da se Pistorijus proglasi krivim za ubistvo s predumišljajem, dok je odbrana insistirala na tome da je on ubio devojku misleći od nje da je provalnik.

Ubistvo Rive Stenkamp se dogodilo u ranim jutarnjim časovima u Pistorijusovoj kući u Pretoriji, a mediji tvrde da je devojka htela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Pistorijus će se u petak pojaviti pred sudom.

Policija je potvrdila da je 26-godišnji sprinter više puta pogodio Revu Stenkamp (30) hicima iz pištolja u glavu i ruku. Njih dvoje su bili u vezi od novembra.

Pistorijus je iz svoje kuće, uz pratnju kolone policijskih vozila i brojnih medijskih ekipa, prebačen u bolnicu, gde je podvrgnut toksikološkim nalazima. Nakon toga biće izveden pred sudiju.

"Prema Pistorijusu se ophodimo kao prema bilo kome. Njegovi advokati će pred sudom tražiti kauciju, policija će se tome protiviti", rekla je Deniz Buekes.

Kako je saopšteno, Pistorijus u potpunosti sarađuje s policijom.

Agencije prenose i da je portparolka policije Deniz Beukes demantovala ranije medijske navode da postoje direktni svedoci tragedije, ali je potvrdila da su i ranije postojali "incidenti" u njegovoj kući. Takođe, navodi se da je nekoliko osoba saslušano povodom ovog slučaja, ali nije jasno u kom svojstvu.

"Pričamo o komšijama i ljudima koji su čuli nešto i ranije tokom večeri, ali i kada je došlo do pucnjave", rekla je ona, dok mediji dodaju da je zbog stope kriminala u Južnoj Africi uobičajeno da komšije zovu policiju zbog bilo čega sumnjivog.

Policija u Pretoriji je potvrdila i da poziv nakon tragedije nije uputio Pistorijus, nego "treća osoba".

Policija je potvrdila da je Pistorijus uhapšen i da je ubijena Reva Stenkamp, ali nije objavila više detalja o onome što se desilo oko četiri časa ujutru po lokalnom vremenu.

Lokalni mediji, pozivajući se na policijske izvore, ističu da je u pitanju nesreća. Međutim, iz policije tvrde da takve informacije nisu potekle od njih.

"Policija je dobila poziv u jutarnjim časovima i kada je patrola stigla na adresu, zatekla je ekipu hitne pomoći koja pokušava da oživi 30-godišnju ženu pogođenu iz vatrenog oružja. Policija je pronašla pištolj kalibra 9 mm i odvela je 26-godišnjeg čoveka u pritvor. On će se danas pojaviti pred sudijom", rekao je policijski portparol Katlego Mogale za AP i dodao da devojka ima četiri prostrelne rane.

Pistorijus, koji nema potkolenice nogu, trči uz pomoć proteza od ugljeničnih vlakana, a prvi je čovek s obe amputirane noge koji je učestvovao na olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pistorijusu pet godina zatvora!

Izvor: Mondo, 21.Okt.2014

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus dobio je pet godina zatvora za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp, odlučio je sud u Pretoriji...Zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp, u februaru 2013. godine, Pistorijusu (27) je pretila kazna od 15 godina zatvora, ali je dobio samo pet. I...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.