Papa misom pred 100.000 vernika završio posetu Nemačkoj

Izvor: Blic, 25.Sep.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa misom pred 100.000 vernika završio posetu Nemačkoj

Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI danas je u Frajburgu služio treću i poslednju misu tokom posete rodnoj Nemačkoj, kojoj je prisustvovalo oko 100.000 vernika, najviše do sad.

Misi održanoj na otvorenom, nedaleko od frajburškog aerodroma, prisustvovalo je oko 100.000 vernika, što je, prema proceni policije i tamošnje biskupije, najveći odziv vernika tokom papine četvorodnevne posete Nemačkoj.

"Crkva u Nemačkoj nastaviće da bude blagoslov za ceo katolički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svet ako ostane ujedinjena sa naslednicima Svetog Petra i apostola", rekao je Benedikt XVI i pozvao vernike da "rade zajedno jedinstveni".

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio danas da je papa dobro podneo put u Nemačku.

"Sasvim je jasno da je on savršeno sposoban da obavlja složene zadatke i obaveze koje podrazumeva njegova funkcija", rekao je on.

Veliki broj vernika je napustio Rimokatoličku crkvu u Nemačkoj zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem dece u crkvenim školama, a stavovi crkve prema pitanjima kao što je celibat sveštenika, kontracepcija, homoseksualnost i zabrana da žene budu sveštenici oštro su osporavani.

Papina poseta privukla je veliki broj ljudi u Berlinu i u pretežno protestantskoj istočnoj Nemačkoj, ali je najveći odziv vernika bio u Frajburgu, većinski katoličkom gradu na jugozapadu zemlje.

Poseta Benedikta XVI praćena je protestima, od kojih je najveći održan u Berlinu, gde se okupilo više hiljada ljudi.

Vatikan: Papa se ne povlači

Papa blagosilja dete

Vatikan je danas odbacio pisanje italijanskog lista "Libero" da Benedikt XVI razmatra povlačenje 2012. kada napuni 85 godina.

"Papino zdravlje je odlično. O povlačenju ništa ne znamo i pitajte osobu koja je to napisala", rekao je portparol Vatikana.

Autor Antonio Soči, koji se bavi temama Katoličke crkve, objavio je u listu "Libero", ne pozivajući se na izvore, da papa razmatra povlačenje u aprilu 2012. kada napuni 85 godina.

Papa je prošle godine rekao da neće oklevati da bude prvi rimokatolički poglavar u istoriji dugoj 700 godina, koji će se dobrovoljno povući ukoliko zaključi da nije sposoban "fizički, psihološki ili duhovno" da predvodi Katoličku crkvu.

Povlačenje kroz noviju istoriju

Nekoliko papa u novijoj istoriji razmatralo je povlačenje zbog zdravstvenih razloga umesto da, prema tradiciji, ostanu na tom mestu do kraja života.

Poslednji papa koji se dobrovoljno povukao bio je Selestin V, 1294. godine, nakon samo pet meseci. Grgur XII nevoljno je abdicirao 1415. zbog sukoba sa pretendentom na mesto poglavara Katoličke crkve.

Povezane vesti: Papa pozvao političare na razum i odgovornost za pravdu Dvojica uhapšenih uoči papine posete Nemačkoj Papa završio posetu Španiji Papa pozvao na mir u Siriji i Libiji Vatikanu opadaju donacije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa Bendikt XVI završio posetu Nemačkoj

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2011

Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI danas je u Frajburgu služio treću i poslednju misu tokom posete rodnoj Nemačkoj, kojoj je prisustvovalo oko 100.000 vernika, najviše do sad.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.