Panika na ulicama Džakarte zbog opasnosti od cunamija posle zemljotresa od 8,9 stepeni

Izvor: Blic, 11.Apr.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panika na ulicama Džakarte zbog opasnosti od cunamija posle zemljotresa od 8,9 stepeni

Džakarta - Upozorenje na cunami izdato je za sve zemlje Indijskog okeana nakon zemljotresa jačine 8,9 stepeni koji je danas pogodio Indoneziju, a nekoliko sati kasnije usledio je još jedan zemljotres jačine 8,3 stepena. Područje Aćeha u Indoneziji je 26. decembra 2004. pogodio snažan zemljotres koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izazvao cunami i u 14 zemalja usmrtio 230.000 ljudi

Epicentar današnjeg zemljotresa bio je ispod mora nedaleko od provincije Aćeh na ostrvu Sumatra. Izdato je upozorenje na cunami.

Zemljotres se dogodio u osam sati i 38 minuta po srednjeevropskom vremenu, pod morem na 33 kilometra ispod nivoa mora, oko 430 kilometara jugozapadno od prestonice provincije Aćeh na ostrvu Sumatra, navodi Američki geofizički institut, koji je jačinu zemljotresa najpre procenio na 8,9, a potom na 8,7 stepeni.

Nema cunamija, kaže predsednik Indonezije

Predsednik Indonezije izjavio je da u ovom trenutku "nema opasnosti od cunamija".

- Do sada nema izveštaja o cunamiju, ali bićemo na oprezu - kazao je Susilo Bambang Judojono, prenosi državna televizija Indonezije.

- Naš sistem za rano upozoravanje dobro radi i naredio sam spasilačkom timu da odmah odleti u Aćeh kako bi se uverio da je situacija pod kontrolom i kako bi se preduzeli neophodni koraci - naveo je Judojono, prenose svetske agencije.

- Hvala Bogu, iz onoga što sam čuo nije prijavljeno da ima žrtava ni veće štete u Aćehu niti igde drugde - dodao je.

Deo Sumatre koji je opustošen nakon zemljotresa iz 2004. godine

Prema podacima sa Tvitera, potres se osetio u Singapuru, Tajlandu, Maleziji i Indiji. Na visokim spratovima na zapadnoj obali Malezije potres je trajao najmanje jedan minut.

MAPA: Aćeh u Indoneziji:

View Larger MapDriving Directions

Zemlja na nekim mestima tresla se do pet minuta, a kontakt sa ljudima u oblastima najbližim epicentru još nije uspostavljen, prenosi Bi-Bi-Si.

Pacifički centar za upozorenje na cunami navodi da je upozorenje izdato za Indoneziju, Indiju, Šri Lanku, Australiju, Mjanmar, Tajland, Maldive i druga ostrva u Indijskom okeanu, Maleziju, Pakistan, Somaliju, Oman, Iran, Bangladeš, Keniju, Južnu Afriku i Singapur.

Upozorenje na cunami znači da je cunami moguć, a ne da je neizbežan.

Područje Aćeha je 26. decembra 2004. pogodio snažan zemljotres koji je izazvao cunami i u 14 zemalja usmrtio 230.000 ljudi. Samo u Aćehu poginulo je 170.000 ljudi.

VIDEO > Zemljotres u Indoneziji:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jak zemljotres pogodio Indoneziju

Izvor: Studio B, 11.Apr.2012

Zemljotres jačine 8,9 stepeni pogodio je Indoneziju. ..Epicentar zemljotresa bio je ispod mora nedaleko od provincije Acheh na ostrvu Sumatra...Upozorenje na cunami izdato je za sve zemlje Indijskog okeana, a potres se osetio u Singapuru, na Tajlandu, kao i na jugu Indije...Na visokim spratovima na...

Nastavak na Studio B...

Snažan zemljotres u Indoneziji, upozorenje za cunami u 28 zemalja

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Apr.2012

BANDA ACEH - Nakon snažnog zemljotresa jačine 8,9 stepeni po Rihteru koji je pogodio Indoneziju izdato je upozorenje na cunami u 28 zemalja.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Hronologija najjačih zemljotresa

Izvor: B92, 11.Apr.2012

Džakarta -- Najsnažniji zemljotres od 1900, od kada se vrši evidencija, pogodio je 1960. Čile. Ovaj potres, jačine 9,5 stepeni po Rihterovoj skali, izazvao je i jak cunami...Strahovit zemljotres, jačine 8,7 stepeni po Rihteru, pogodio je danas Indoneziju i odmah je izdato je upozorenje na cunami...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.