Osude - Zvaničnici poručuju napadnuta je cela Evropa, ne samo Belgija

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Mar.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude - Zvaničnici poručuju napadnuta je cela Evropa, ne samo Belgija

Povodom današnjih napada u Briselu, francuski predsednik Fransoa Oland i nemacki ministar unutrašnjih poslova tomas de Mezijer poručili su "cela Evropa napadnuta", a ne samo Belgija.

"Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa", rekao je Oland u saopštenju.

Francuski predsednik je pozvao "celu Evropu da preduzme krucijalne mere kako bi se suočili sa ozbiljnim rizicima", prenosi AFP.

De Mezijer je ocenio da su u Briselu danas izvršeni teroristički napadi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čija meta, kako je istakao, nisu samo Belgija već cela Evropska unija i njena sloboda kretanja.

On je poručio da na to ukazuju jasne mete napada, među kojima su međunarodni aerodrom i metro stanica u blizini evrpskih institucija, preneo je Rojters.

U Francuskoj je i dalje na snazi vanredno stanje nakon terorističkih novembarskih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 osoba, podseća AFP.

Zvaničnici EU: U pitanju teroristički akti

Jutrošnje napade na aerodromu i metro stanici u Briselu evropski zvaničnici ocenili su kao"terorističke akte" i izrazili svoju osudu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da su eksplozije u Briselu veoma tužan dan za Evropu, preno je AFP.

Predsednik Evropskog saveta Dopnald Tusk nazvao je napde u Briselu  "teroristickim aktom".

"Ja sam zapanjen jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem i u Evropskoj četvrti u Briselu koje su izavale nekoliko nevinih žrtava i povredile mnoge druge", saopštio je Tusk.

Prema nejgovim rečima, ovo je još jedan dokaz našta su sve teroristi spremni u mržnji i nasilju.

"Teror je pogodio srce Evrope. Moje misli su sa žrtvama i njihovim voljenima. Ostanimo snažni, neustrašivi i verni našim vrednostima", poručio je evropski komesar za proširenje Jophanes Han na svom Tviter nalogu.

U Briselu se očekuje i konferencija za novinare belgijskog premijera.

Putin osudio terorističke napade u Briselu

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je danas terorističke napade u Briselu i izrazio sučešće belgijskom kralju Filipu, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Putin "osudio taj varvarski zločin" i istakao da se to ne može opravdati ni na koji način, i da on "još jednom dokazuje da terorizam ne poznaje granice i preti svim narodima sveta".

"Borba s tim zlom zahteva najaktivniju međunarodnu saradnju", naveo je Putin u telegramu.

Putin je izrazio uverenje da će ubice i njihovi pomoćnici biti zasluženo kažnjeni.

U današnjim napadima u Briselu na aerodromu i u metro stanici poginulo je oko 30 ljudi, a više od pedeset je povređeno.

Jagland: Još jedan napad na evropske vrednosti

Generalni sekretar Saveta Evrope Tjorborn Jagland izjavio je danas da je šokiran vestima o terorističkim napadima u Briselu.

"Ovo je još jedan napad na evropske vrednosti, jasno je da se radi o terorističkim napadima u kom je poginulo puno ljudu. Naše misli su s porodicama žrtava, belgijskim narodom i belgijskim vlastima", rekao je Jagland na konferenciji za štampu u Savetu Evrope.

Generalni sekretar SE je naglasio da Evropa mora da se drži zajedno i da nastavi odlučnu borbu protiv terorizma, poštujući ljudska prava.

"Moramo biti svesni zašto se ovo dešava i odakle dolazi da bi mogli da se fokusiramo na sprečavanje daljih napada", kazao je Jagland.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Osude - Zvaničnici poručuju napadnuta je cela Evropa, ne samo Belgija

Izvor: Studio B, 22.Mar.2016

Povodom današnjih napada u Briselu, francuski predsednik Fransoa Oland i nemački ministar unutrašnjih poslova tomas de Mezijer porucili su "cela Evropa napadnuta", a ne samo Belgija..."Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa", rekao je Oland u saopštenju...Francuski predsednik je pozvao "celu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.