Svet

0

Osude - Zvaničnici poručuju napadnuta je cela Evropa, ne samo Belgija

Autor: IG/ AP

Izvor: Tanjug/Beta

Osude - Zvaničnici poručuju napadnuta je cela Evropa, ne samo Belgija

Izvor: Foto: AP


"Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa", rekao je Oland u saopštenju.

Francuski predsednik je pozvao "celu Evropu da preduzme krucijalne mere kako bi se suočili sa ozbiljnim rizicima", prenosi AFP.

De Mezijer je ocenio da su u Briselu danas izvršeni teroristički napadi čija meta, kako je istakao, nisu samo Belgija već cela Evropska unija i njena sloboda kretanja.

On je poručio da na to ukazuju jasne mete napada, među kojima su međunarodni aerodrom i metro stanica u blizini evrpskih institucija, preneo je Rojters.

U Francuskoj je i dalje na snazi vanredno stanje nakon terorističkih novembarskih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 osoba, podseća AFP.

 

Zvaničnici EU: U pitanju teroristički akti

Jutrošnje napade na aerodromu i metro stanici u Briselu evropski zvaničnici ocenili su kao"terorističke akte" i izrazili svoju osudu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da su eksplozije u Briselu veoma tužan dan za Evropu, preno je AFP.

Predsednik Evropskog saveta Dopnald Tusk nazvao je napde u Briselu  "teroristickim aktom".

"Ja sam zapanjen jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem i u Evropskoj četvrti u Briselu koje su izavale nekoliko nevinih žrtava i povredile mnoge druge", saopštio je Tusk.

Prema nejgovim rečima, ovo je još jedan dokaz našta su sve teroristi spremni u mržnji i nasilju.

"Teror je pogodio srce Evrope. Moje misli su sa žrtvama i njihovim voljenima. Ostanimo snažni, neustrašivi i verni našim vrednostima", poručio je evropski komesar za proširenje Jophanes Han na svom Tviter nalogu.

U Briselu se očekuje i konferencija za novinare belgijskog premijera.

 

Putin osudio terorističke napade u Briselu

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je danas terorističke napade u Briselu i izrazio sučešće belgijskom kralju Filipu, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Putin "osudio taj varvarski zločin" i istakao da se to ne može opravdati ni na koji način, i da on "još jednom dokazuje da terorizam ne poznaje granice i preti svim narodima sveta".

"Borba s tim zlom zahteva najaktivniju međunarodnu saradnju", naveo je Putin u telegramu.

Putin je izrazio uverenje da će ubice i njihovi pomoćnici biti zasluženo kažnjeni.

U današnjim napadima u Briselu na aerodromu i u metro stanici poginulo je oko 30 ljudi, a više od pedeset je povređeno.

 

Kameron: Realne terorističke pretnje u svim zemljama Evrope

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da saoseća sa belgijskim narodom. Kaže i da je u  razgovaru sa premijerom Belgije izrazio saučešće i ponudio pomoć u uspostavljanju bezbednosti, prenosi Gardijan.

"Ovi napadi mogli su da se dogode i u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji. Mi smo suočeni sa veoma realnim terorističkim pretnjama u zemljama širom Evrope i moramo da se suprotstavimo svim raspoloživim sredstvima", upozorio je Kameron.

Britanski premijer je rekao da su preduzete sve neophodne mere, uključujući povećanje mera bezbednosti u lukama i aerodromima.

Bezbednost u Velikoj Britaniji trenutno je na drugom najvišem nivou i najverovatnije se neće povećavati, piše Gardijan.

 

Obama: Učinićemo sve da zaštitimo naše belgijske prijatelje i saveznike

Američki predsednik Barak Obama osudio je danas terorističke napade u belgijskoj prestonici u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo 34 ljudi.

Obama je poručio da su SAD, kao i NATO i EU u ovom trenutku uz belgijski narod u zajedničkoj obavezi da pobede terorizam, javlja Si-En-En.



Predsednik SAD je rekao u Havani da će SAD učiniti sve što je potrebno kako bi se napadači iz Brisela što pre priveli licu pravde.

"Možemo i pobedićemo sve one koji celom svetu prete nesigurnošću. Učinićemo sve da zaštitimo naše belgijske prijatelje i saveznike", kazao je Obama na konferenciji za štampu na Kubi.

 

Evropska unija: Koristićemo sva sredstva u borbi protiv terorizma

Evropska unija koristiće sva neohodna sredstva u borbi protiv terorizma, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera 28 zemalja članica EU nakon terorističkih napada u Briselu.

"Samo naša odlučnost može zaštiti evropske vrednosti i toleranciju od napada netolerantnih", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Lideri EU pozvali su na jedinstvo i odlučnost u borbi protiv mržnje, nasilnog ekstremizma i terorizma.

U saopštenju se ne navodi detalji o merama koje će EU preduzeti.

 

Turska i države Zaliva osudile napad u Briselu

Predsednik i premijer Turske, Tajip Erdogan i Ahmet Davutoglu, osudili su današnje napade u Briselu, koji su se dogodili samo tri dana nakon eksplozije u Istanbulu, u kojoj je poginulo četvoro turista.

Erdogan je ocenio da nema razlike među terorističkim organizacijama bilo da su to kurdski borci, čija je meta bila Ankara, ili napadači u Briselu, preneo je Rojters.

"Gnusni napadi u Briselu ponovo su pokazali da terorizam ne može biti metod borbe za slobodu i još jednom ukazali na potrebu zajedničke borbe protiv svih vidova terorizma", naveo je Erdogan u saopštenju.

Generalni sekretar za saradnju u Zalivu (GČ ), Abdullatif Al - Zaiani, ponudio je svoju podršku Belgiji, navodi se u saopštenju GČ.

Blok sačinjavaju Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Oman, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Eksplozije u glavnom gradu Belgije, usledile su samo četiri dana nakon hapšenja u Briselu, u kojem je priveden osumnjičeni za eksplozije u Parizu u novembru kada je poginulo 130 ljudi, podseća Rojters.

 

Štajnmajer oštro osudio napade u Briselu

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer oštro je osudio današnje napade u Briselu i poručio Belgiji da nije sama.

"U ovim mračnim satima Evropa je ujedinjena u solidarnosti. Belgija nije sama", naveo je šef nemačke diplomatije na nalogu svoje kancelarije na Tviteru.

U tri eksplozije koje su jutros odjeknule u Briselu poginulo je više od 30, a ranjeno više od 130, javili su belgijski mediji.

 

Jagland: Još jedan napad na evropske vrednosti

Generalni sekretar Saveta Evrope Tjorborn Jagland izjavio je danas da je šokiran vestima o terorističkim napadima u Briselu.

"Ovo je još jedan napad na evropske vrednosti, jasno je da se radi o terorističkim napadima u kom je poginulo puno ljudu. Naše misli su s porodicama žrtava, belgijskim narodom i belgijskim vlastima", rekao je Jagland na konferenciji za štampu u Savetu Evrope.

Generalni sekretar SE je naglasio da Evropa mora da se drži zajedno i da nastavi odlučnu borbu protiv terorizma, poštujući ljudska prava.

"Moramo biti svesni zašto se ovo dešava i odakle dolazi da bi mogli da se fokusiramo na sprečavanje daljih napada", kazao je Jagland.

 

Vučić: Verujem da će svet naći najbolji odgovor

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle napada u Briselu, da veruje da će Evropa i svet uspeti da nađu najbolji odgovor na terorističke napade.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom, rekao da su i on i nemački zvaničnik užasnuti događajem u Briselu, te da su izjavili saučešće porodicama nastradalih i belgiskom premijeru.

Vučić je ocenio da je posle ovakvih napada očuvanje mira i prisebnosti:

"Niko od nas ne sme da učini ono što bi teroristi najviše voleli, da paničimo, da unosimo nered u svoje društvo, menajmo način života, to je upravo ono što teroristi žele da postignu", rekao je Vučić.

Krihbaum se pridružio Vučiću u osudi napada u Briselu i izrazio saosećanje sa porodicama žrtava.

On je, navodeći da je u Beograd stigao preko Brisela, naglasio da je užasnut događajima od jutros.

 

EBS: Rasturiti grupe koje su počinile zverstva u Briselu

Predsednica Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva najoštrije je osudila osudila današnje "divljačke terorističke napade" u Briselu, saopšteno je iz te organizacije.

"Ovi varvarski činovi nisu uvreda samo za Belgiju nego i za ceo civilizovani svet", kazala je Kanerva i dodala da "civilizovani svet nema druge opcije nego da duplira napore i ojača saradnju kako bi se rasturile grupe koje su počinile ova zverstva.

 

Sirija: Napadi u Briselu posledica tolerisanja terorizma

Sirija je danas ocenila da su napadi u Briselu "neizbežan rezultat pogrešne politike i tolerisanja terorizma" i pozvala na međunarodne napore u borbi protiv tog fenomena.

U tri eksplozije koje su jutros ođeknule u Briselu poginulo je više od 30, a ranjeno više od 130, javili su belgijski mediji.

Izvor iz sirijskog ministarstva spoljnih poslova je dodao da su napadi posledica činjenice da zemlje "karakterišu terorističke grupe kao umerene", javila je agencija Sana, prenosi Rojters.

"Sirija koja je suočena sa sunitskim terorizmom već pet godina ponavlja svoj apel da se udruže svi iskreni međunarodni napori u borbi protiv terorističkih pretnji", navela je Sana.

 

Ban Ki Mun: Napadi na Brisel su dostojni prezira

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da su teroristički napadi u Briselu "dostojni prezira'', jer su pogodili u "srce Belgije i u centar Evropske unije".

Ban je, prema rečima potparola UN Stefana Dižarika, izrazio solidarnost sa narodom i vladom Belgije. "Siguran sam da će Belgija i Evropska unija nastaviti da se protiv mržnje i nasilja čije su danas žrtve, bore iskrenim i trajnim zalaganjem za zaštitu ljudskih prava, demokratije i miroljubive koegzistencije", rekao je Ban Ki Mun.

Predsednik Generalne skupštine UN Mogens Liketoft  takođe je osudio napade u Briselu, rekavši da je užasnut tim terorističkim činom i dodao da su teroristički akti nedopustivi bez obzira na motiv. Liketoft je rekao da teroristički napadi predstavljaju ozbiljnu pretnju miru i međunarodnoj bezbednosti i da je je neophodno da se sve zemlje svim svojim sredstvima uključe u borbu protiv toga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR