Izvor: B92, 04.Sep.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak privreda zemalja G 7

Pariz -- Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj prognozirala je u novom izveštaju "umereni" oporavak bruto domaćeg proizvoda Grupe sedam vodećih svetskih ekonomija.

Ukupna privredna aktivnost G7 će u 2009. oslabiti za 3,7 odsto, manje od 4,1 odsto projektovanih u junu. To će, međutim, i dalje predstavljati najveći pad od Drugog svetskog rata, navedeno je u izveštaju OECD objavljenom u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parizu.

Očekuje se da će privrede SAD, Japana, Nemačke i Francuske ojačati u trećem kvartalu, dok će italijanska i kanadska oslabiti, pre nego što ojačaju u četvrtom tromesečju.

Britanska ekonomija će, pak, u ovom kvartalu oslabiti i biti stabilna u sledećem, dok će japanska ponovo zabeležiti smanjenje.

OECD je zadržala prognozu slabljenja američkog BDP u ovoj godini na nepromenjenih 2,8 odsto, dok za japanski BDP sada očekuje slabljenje od 5,6 odsto, umesto od 6,8 procenata, što će predstavljati najveće potonuće u 2009. među članicama Grupe 7, koja okuplja Britaniju, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju, Japan i SAD, preneo je Blumberg.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OECD: Oporavak će biti brži

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2009, 17:00

Svetska ekonomija će se oporaviti brže nego što je dosad predviđano, mada će oporavak verovatno biti spor još neko vreme, saopštio je OECD. U saopštenju se kaže da će recesija ove godine u Japanu i evrozoni biti manje oštra nego što je u Organizaciji za međunarodnu saradnju i razvoj (OECD)...

Nastavak na Radio 021...

Povoljnije prognoze o oporavku svetske privrede

Izvor: RTS, 03.Sep.2009

Svetska privreda oporavlja se brže nego što je prethodno predviđano, saopštava OECD. Privredni pad u Japanu i zemljama evrozone biće manji od predviđenog, dok prognoza za smanjenje privredne aktivnosti u Americi od 2,3 odsto ostaje ista. ..Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.