Povoljnije prognoze o oporavku svetske privrede

Svetska privreda oporavlja se brže nego što je prethodno predviđano, saopštava OECD. Privredni pad u Japanu i zemljama evrozone biće manji od predviđenog, dok prognoza za smanjenje privredne aktivnosti u Americi od 2,3 odsto ostaje ista.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je da je svetska privreda krenula putem bržeg oporavka nego što je prethodno predviđano, iako će taj oporavak verovatno u dogledno vreme teći umerenim tempom.

Organizacija, sa sedištem u Parizu, saopštila je da će recesija ove godine u Japanu i zemljama evrozone biti manje izražena nego što je predviđeno u junu, dok su izgledi za Sjedinjene Američke Države ostali nepromenjeni u odnosu na jun.

Predstavljajući prognozu, glavni ekonomista OECD-a Jorgen Elmeskov je kao faktore koji ukazuju na brži ekonomski oporavak u 30 zemalja članica organizacije, naveo poboljšanje finansijskih uslova, oporavak trgovine i smanjenje zaliha u industriji.

"Taj oporavak je, međutim, i dalje na staklenim nogama", rekao je Elmeskov.

"Oporavak izgleda da je na dohvat ruke za privredu OECD-a ali je važno da se ne zanosimo", rekao je glavni ekonomista OECD-a i naglasio da oporavak "neće ići glatko" i da će biti uspona i padova.

"Nema slova u našoj abecedi koje bi opisalo oblik oporavka koji predviđamo", rekao je Elmeskov.

OECD prema najnovijoj prognozi očekuje da ekonomija u "Grupi sedam" najrazvijenijih industrijskih zemalja opadne za 3,7 odsto ove godine, u poređenju sa padom od 4,1 odsto koji je predvidela u junu.

Zemlje evrozone će, kako se sada očekuje, zabeležiti privredni pad od 3,9 odsto ove godine u poređenju sa 4,8 odsto koliko se očekivalo u junu. Privreda Japana će opasti za 5,6 odsto ove godine u pređenju sa prethodnom prognozom od 6,8 odsto.

Za privrednu aktivnost SAD se i dalje očekuje da će se smanjiti za 2,8 odsto, što je ostalo nepromenjeno u odnosu na junsku prognozu.

Elmeskov je rekao da je privredni oporavak i dalje ugrožen visokom stopom nezaposlenosti u 30 zemalja OECD-a. Ta organizacija očekuje da će i dalje biti zabeležen rast broja nezaposlenih.

Ministarka finansija Francuske Kristin Lagard takođe je rekla da treba biti obazriv pre proglašenja kraja recesije.

"Još uvek nismo izašli iz krize. I dalje smo u dubokoj krizi", rekla je Lagard u obraćanju francuskim poslovnim ljudima na redovnom godišnjem sastanku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара