Obama potpisao prvi zakon

Izvor: Blic, Tanjug, 29.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama potpisao prvi zakon

Američki predsednik Barak Obama potpisao je danas svoj prvi zakon, potvrdivši svojim potpisom odluku Kongresa o ukidanju dikriminacije u zaradama, odnosno visini plata.



Ovim zakonom, koji su zdušno pozdravili sindikati i borci za prava žena, poništena je odluka Vrhovnoig suda SAD iz 2007. godine, kojom je bilo otežano radnicima da tuže poslodavce zbog diskriminacije, preneo je Rojters. Pored Obame u trenutku potpisivanja bila je njegov inicijator Lili Ledbeter, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žena po kojoj će zakon nositi ime.

Rojters podseća da su, u proseku, žene u SAD plaćene 23 odsto manje od muškaraca za isti posao.

"Potpisujući danas ovaj zakon, želim da pošaljem jasnu poruku - da ako želimo da naša ekonomija funkcioniše, moramo obezbediti da ona funkcioniše za sve, da nema građana drugog reda na radnim mestima", izjavio je Obama, u čijoj je predizbornoj kampanji jednakost plata za isti posao bila značajna tema.

Ledbeter je radnica iz Alabame, koja je posle 19 godina rada u kompaniji "Gudjer" (Goodyear) otkrila da je najmanje plaćen supervizor u fabrici gume i pneumatika, iako je imala daleko više iskustva od nekolicine mlađih kolega, muškaraca.

Tužila je firmu i porota je presudila u njenu korist, proglasivši je žrtvom diskriminacije, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, uz obrazloženje da je žalbu trebalo podneti "najviše 180 dana od kada je prvi prestup učinjen".

Sud je pritom odbacio argument Komisije za jednaka prava u oblasti rada da je svaka uplata plate Ledbeterovoj bila zapravo novi prestup od strane poslodavca.

Zakon koji je potpisao Obama pokriva diskriminaciju po polu, rasi, veri, nacionalnom poreklu i godinama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama potpisao prvi zakon

Izvor: RTS, 29.Jan.2009

Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon protiv diskriminacije na polju plata, prvi od kada je na toj funkciji. Ovim zakonom poništena je odluka Vrhovnog suda SAD iz 2007. godine. Zakonom posebno oduševljene žene...Američki predsednik Barak Obama potpisao je svoj prvi zakon, potvrdivši...

Nastavak na RTS...

Prvi Obamin zakon zabranjuje diskriminaciju u platama

Izvor: Capital.ba, 30.Jan.2009, 00:37

VAŠINGTON, Američki predsjednik Barak Obama potpisao je svoj prvi zakon, protiv diskriminacije na polju plata, čime je poništio odluku Vrhovnog suda iz 2007. godine, kojom je radnicama bilo otežano da tuže poslodavce zbog diskriminacije. Osim Obame, ceremoniji potpisivanja prisustvovala je inicijator...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.