Obama optužen da se druži sa teroristima

Izvor: Blic, 05.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama optužen da se druži sa teroristima

Nepun mesec pred glasanje za sledećeg predsednika SAD tabor Džona Mekejna, republikanskog kandidata, suočen sa padom njegovog rejtinga, optužio je demokratskog rivala Baraka Obamu da se druži sa teroristima, ne bi li povećao svoje izglede na pobedu. Kandidat za Mekejnovog zamenika Sara Pejlin napala je Obamu zbog njegovih veza sa Bilom Ajersom, bivšim teroristom, a danas predavačem na Univerzitetu Ilinois.

Ajers, koji je sa Obamom radio na zajedničkim projektima u Čikagu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devedesetih godina, bio je aktivan u grupi „Veder andergraund" koja je postavljala bombe u Pentagonu šezdesetih godina protestujući protiv rata u Vijetnamu.

Govoreći na predizbornom skupu u Koloradu i kasnije u Los Anđelesu, guvernerka Aljaske rekla je da je došao trenutak da se skinu rukavice i otvoreno dovela u pitanje patriotizam Obame. „To nije čovek koji vidi Ameriku kao što je vidite vi i ja. Naš protivnik je neko ko, kako se čini, vidi Ameriku kao zemlju toliko nesavršenu da se naokolo druži sa teroristima koji bi i sopstvenu zemlju uzeli kao metu. Amerikanci treba to da znaju", rekla je Pejlinova.

U sličnom tonu o demokratskom kandidatu govorio je prethodno Mekejnov saveznik Majk Hakabi, bivši predsednički kandidat, koji je upozorio da „ako se družite sa nekim ko se nikad nije izvinio za bombardovanje Pentagona i Kapitola i ko je ponosan na nešto zbog čega bi trebalo da se stidi, onda to dovodi u pitanje vaš zdrav razum".

„Njujork tajms" ovih dana izneo je tvrdnju da je Obama „oslabio" svoje veze sa Ajersom. Portparol Obamine kampanje osudio je „besramni napad" Pejlinove i naglasio da iz pomenutog teksta proizlazi da Obama „nije blizak sa Ajersom, a da je još manje drug s njim, kao i da je osudio nedela koja je Ajers počinio pre 40 godina, kada je Obama imao osam godina".

Napad Pejlinove dogodio se u trenutku kada u Mekejnovim redovima vlada prava pometnja i ima znakova da i njegovi najbliži saradnici sve manje veruju da je on u stanju da pobedi u trci za Belu kuću u „fer borbi". U jeku ekonomske krize sve više birača okreće se Obami, kriveći administraciju republikanca Džordža Buša za sve teže ekonomsko stanje u zemlji. Mekejn je poslednjih nedelja izgubio vođstvo u nekoliko ključnih država u kojima mora pobediti ukoliko želi da ima bilo kakve šanse za pobedu u novembru.

Otkrivajući neke taktičke poteze republikanske predsedničke kampanje, jedan od Mekejnovih bivših stratega rekao je da će tabor senatora iz Arizone pribeći „nuklearnoj opciji" protiv demokratskog kandidata, napadajući lično Obamu u poslednje četiri nedelje kampanje. „To je jedini način da pobedimo. Sad ili nikad", objasnio je on.

U drugoj predsedničkoj debati, koja treba da se održi sutra, Mekejn će „skinuti rukavice", pokušavajući da žigoše Obamu kao staromodnog liberala u stilu „oporezuj i troši".

Greg Strimpl, viši Mekejnov savetnik, potvrdio je promenu kursa. „Bićemo vrlo agresivni poslednjih 30 dana. Okrećemo stranicu trenutne finansijske krizi i vraćamo se na Obamu i na temu da je on previše riskantan za Amerikance."

U anketama na nivou cele zemlje Obama ima vođstvo od šest odsto, a u prednosti je u Ohaju, Virdžiniji, Floridi, Koloradu, Severnoj Karolini i Misuriju, u kojima je Buš pobedio 2004. godine.

Mekejnove saradnike zahvatio je pesimizam. TV debata u kojoj je Pejlinova zablistala, mada je njen demokratski sagovornik Džo Bajden bio za nijansu bolji, bila je jedina svetla tačka te nedelje, ali istraživanja pokazuju da je njen „narodski pristup" bio nedovoljan da bi se pridobili neodlučni glasači. Sratezi slikovito objašnjavaju da je izbor guvernerke Aljaske „zaustavilo krvarenje, ali da mora mnogo više da se učini od zaustavljanja krvarenja u trenutku kada vam je noga već odsečena."

Kritikovanje Obaminog patriotizma, potez za koji je Mekejn izjavio da ga nikad ne bi učinio, oživeće tvrdnje koje kažu da je njegova kampanja serija impulsivnih izliva sve očajnijeg čoveka.

Obama kao modni hit

Pariski kreatori navijaju za Baraka Obamu, demokratskog kandidata za predsednika SAD, ako je suditi po modnoj kolekciji za sezonu proleće-leto 2009. predstavljenoj prošle nedelje u Parizu. Slika nasmejanog Obame pojavila se na dugoj majci kreatora Žan-Šarla de Kastelbažaka, dok su američki dizajneri Kejt i Lora Malivi ukrasili jednu od svojih haljina prezimenom kandidata. Među Obamine navijače ubraja se i kompanija „Epl", koja je pustila u prodaju posebni interfejs „ajfona 3G" za demokratske birače.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pejlinova optužuje Obamu

Izvor: B92, 05.Okt.2008

Vašington -- Republikanska kandidatkinja za potpredsednicu SAD Sara Pejlin optužila je demokratskog predsedničkog kandidata Baraka Obamu za druženje s teroristima... Pejlinova, guvernerka savezne države Aljaska, pozvala se na članak Njujork tajmsa, u kojem je navedeno da je Obama u kontaktu sa...

Nastavak na B92...

Pejlinova optužila Obamu za poznanstva sa teroristima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2008

VAŠINGTON - Kandidat republikanske stranke za potpredsednika SAD, Sara Pejlin optužila je demokratskog kandidata Baraka Obamu da se "druži sa teroristima"...Prema njenim rečima u kampanji za predsedničke izbore, koji se održavaju tačno za mesec dana, "došlo je vreme da se skinu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

PRLJAVA BORBA

Izvor: Press, 06.Okt.2008, 05:37

Bajdenova kandidatkinja za potpredsednika SAD Sara Pejlin optužila demokratskog kandidata Baraka Obamu da se druži sa teroristima i najavila da je došlo vreme za „skidanje rukavica". .Republikanski kandidat za potpredsednika SAD Sara Pejlin optužila je demokratskog kandidata Baraka Obamu za...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.