OBLAK VULKANSKOG PEPELA VEČERAS U ŠVEDSKOJ I NEMAČKOJ

Izvor: Kurir, 24.Maj.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBLAK VULKANSKOG PEPELA VEČERAS U ŠVEDSKOJ I NEMAČKOJ

STOKHOLM - Pepeo iz islandskog vulkana Grimsvetena trebalo bi da stigne do jugozapada Švedske danas popodne, ali će njegov uticaj na vazdušni saobraćaj biti ograničen, saopštila je švedska Uprava za vazdušni saobraćaj (LFV).

Sa zapadne strane nalazi se drugi po veličini grad u Švedskoj Geteborg, i južnije Malme, naspram danske prestonice Kopenhagena. Finske vazdušne vlasti saopštile su jutros da je moguće da oblak pepela neće biti toliko gust da bi poremetio vazdušni saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Skandinaviji. Oblak pepela, nastao posle erupcije vulkana

Grimsveten na Islandu u subotu, izazvao je već ozbiljne probleme u aviosaobraćaju na Islandu, u Severnoj Irskoj i u Škotskoj, a večeras se očekuje da će pored Švedske stići i do Holandije i Nemačke.

Iz Rejkjavika stručnjaci javljaju da se visina stuba pepela koji izlazi iz vulkana Grimsveten noćas skratila sa sedam do osam kilometara na tri do pet kilometara, zbog smanjenja intenziteta erupcije, što je dobra vest za vazdušni saobraćaj.

Portparol islandske službe za civilnu bezbednost Petur Matiason rekao je da stub treba da bude viši od tri do pet kilometara da bi uticao na aviosaobraćaj. "Mnogo manje pepela izlazi u atmosferu što je dobra vest, bar za letove", zato što pepeo na zemlju pada u oblasti oko vulkana, naveo je Matiason.

Međutim nebo će biti puno sitnih čestica više dana jer će oblak pepela nastaviti da lebdi u vazduhu pre nego što padne na tle, naveo je on.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulkanski pepeo nad Švedskom

Izvor: S media, 24.Maj.2011

Pepeo sa iz vilkana sa Islanda trebao bi večeras da stigne do Švedske. Gustina pepela može da ugrozi saobraćaj upozoravaju zvaničnici. ..Pepeo iz islandskog vulkana Grimsvetena trebalo bi da stigne do jugozapada Švedske, ali će njegov uticaj na vazdušni saobraćaj biti ograničen, saopštila...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.