Vulkanski pepeo zatvara i nemačke aerodrome

Izvor: Studio B, 25.Maj.2011, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkanski pepeo zatvara i nemačke aerodrome

Nemačke vlasti prinuđene su da, od 11 časova, zatvore vazdušni prostor nad Berlinom, saopšteno je jutros nemačkoj novinskoj agenciji DPA od strane aerodroma u glavnom gradu Nemačke.

Prethodno je, zbog pepela iz vulkana Grimsvetn na Islandu, zaustavljen avio-saobraćaj nad Hamburgom i Bremenom, a od ranih jutarnjih sati avioni više ne mogu da poleću i sleću sa tih aerodroma.

Na aerodromu u Bremenu prizemljeni su svi avioni od 5 sati ujutro, a u Hamburgu od >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 6 sati, saopštio je portparol nemačke kontrole leta Aksel Rab. Aviokompanije su takođe i u Berlinu već otkazale letove.

Inače u Nemačkoj nadležne vlasti zabranjuju korišćenje vazdušnog prostora kada koncentracija pepela u vazduhu pređe 2,0 miligrama po kubnom metru. Izuzeci su mogući samo ako postoji odobrenje proizvođača aviona i motora letelica.

Oblak pepela koji dolazi iz islandskog vulkana već u utorak je doveo do otkazivanja brojnih letova pre svega u Velikoj Britaniji. Ukupno oko 500 letova je otkazano u Evropi juče zbog erupcije vulkana na Islandu, koja je izazvala slične probleme kao oni sa kojima se suočio aviosaobraćaj u svetu pre dvanaest meseci usled erupcije vulkana Ejafjalajekul.

Portparol islandske Agencije za krizne situacije Torir Hrafnson izjavio je ranije danas da se stub pepela iz vulkana Grimsvetn, koji je pre tri dana dostigao visinu od 20 kilometara, spustio na dva kilometra i tokom vikenda mogao bi potpuno da nestane.

U aprilu prošle godine zbog erupcije islandskog vulkana Ejafjalajokul većina zemalja severne Evrope je bila primorana da prizemlji avione na pet dana.

Stručnjaci kažu da se erupcija vulkana Grimsvetn, koja je počela u subotu, razlikuje od prošlogodišnje, jer su čestice koje sada dospevaju u vazduh krupnije i padaju brže na zemlju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.