O izborima, reformama, planovima i nešto o sebi

Izvor: Vostok.rs, 19.Dec.2011, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O izborima, reformama, planovima i nešto o sebi

19.12.2011. -

Premijer Rusije Vladimir Putin je po 10. put u direktnom prenosu odgovarao na pitanja stanovnika zemlje. Premijeru, a sad i kandidatu za predsdenika RF, pitanje se moglo postaviti i preko interneta, uz pomoć sms-poruke ili pozivom specijalnom kol-centru. Politička pitanja su pre svega bila povezana s održanim izborima i akcijama opozicije, održanim širom zemlje. Putin je najavio ozbiljne političke reforme, između ostalih o redosledu izbora guvernera i širenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << spiska registrovanih stranaka, te komentarisao odnose s Evropom i SAD-om.

Kontaktiranje Vladimira Putina s građanima Rusije tradicionalno postaje krajem godine jedan od glavnih TV i političkih događaja. Eksperti striktno broje sve: koliko je vremena trajao direktni prenos, koliko je pitanja stigao da obuhvati premijer, da li su pitanja bila oštra itd. Pored toga su od ovogodišnjeg istupanja očekivali reči o budućnosti, jer je Putin podneo dokumente za učešće u predsedničkim izborima. Ove godine je Vladimir Putin uspostavio novi rekord - više od 4 i po sata u direktnom prenosu. Aktuelnost i definisanje pitanja su začudili čak i politikologe koji više godina prate Putinova istupanja. Prva oglašena tema su rezultati izbora u Državnu dumu i protestne akcije opozicije, koja je optužila vlasti za falsifikacije. Putin, koji je pre toga ćutao o tome, izjavio je da današnja istupanja opozicije su usmerena na disreditaciju predsedničkih izbora. Da bi se to izbeglo, on je predložio radikalne mere.

Meni je, naprimer, jasno, da su napadi u ovom smeru sekundarnog karaktera. Glavni cilj su sledeći izbori, izbori za predsednika RF. I da ovde ne bi bilo nikakvih problema da bi se minimizirala mogućnost ukazivanja na to da su ovi izbori ili da će sledeći biti nepošteni, ili mogu da mogu biti nepošteni, da bi se izmaklo tle onima koji žele da delegitimišu vlast u zemlji uopšte imam predlog. Predlažem i molim CIK da montira veb-kamere na svim biračkim mestima u zemlji, imamo ih 90 i nešto hiljada. I neka one rade neprekidno, danonoćno, sve prikažite na internetu. Da zemlja vidi šta se dešava pokraj konkretne kutije. Smatram da opozicija treba da dobije mogućnost da kontroliše sve šta se dešava u biračkim mestima u potpunosti. I uz pomoć ovih kamera ovo se sasvim lako može učiniti. Takođe, treba obezbediti mogućnost da u skladu sa zakonom u CIK budu zastupljene sve političke snage koje su ušle u parlament.

Vladimir Putin je upozorio građane Rusije na to da ne treba da učestvuju u eventualnim provokacijama. On je podsetio da su mnogi lideri opozicije učestvovali u inostranim revolucijama, naprimer, u Ukrajini. I sad pokušavaju da pod maskom borbe za demokratiju destabilizuju situaciju u Rusiji. Uostalom, Putin je jasno stavio na znanje da je vlast čula zahtev društva i da shvata da je sad došlo do ozbiljnog zahteva političkih reformi. I one će se ostvariti za vreme novog predsedničkog mandata, tvrdi Putin, naravno, ako stanovnici Rusije njemu povere upravljanje zemljom.

Ono što treba učiniti jesu zadaci sasvim drugog poretka. Oni su teži od onih koje smo do sada rešavali. Treba da ojačamo svoj politčki sistem. Treba da proširimo bazu demokratije u zemlji, da ljudi osete svoju vezu s organima vlasti i na mestima, i u regionima, i na nivou Federacije, da poraste poverenje u vlast. I da politički sistem bude samodovoljan i otporan na spoljašnje šokove i raznorazne probisvete koji pokušavaju da upadnu kod nas i da utiču na naše unutrašnje politčke procese. To treba strogo preseći. Naravno, treba da diverzifikujemo ekonomiju, da je modernizujemo i obnavljamo. Potrebno je da inovacija i modernizacija prodru u mozak svakog našeg konktretnog građanina, da inovacija postane deo naše zajedničke politike. I naravno, treba podizati i razvijati socijalnu sferu, kako niko ne bi osetio da je zaobiđen i da mu država ne posvećuje pažnju.

Vladimir Putin se takođe založio za ozbiljnu preraspodelu ovlašćenja između federalnog centra i regiona. Premijer smatra da je za političke reforme potrebno jačanje uloge lokalne vlasti, koja s jedne strane, treba da ima više prava, a s druge, da realno odgovara pred građanima za ono što se dešava. Putin takođe ne isključuje mogućnost povratka izbora gubernatora i članova gornjeg doma parlamenta – Saveta Federacije.

Govoreći o socijalnim obavezama, Vladimir Putin je istakao da se uvek vode sporovi o celjishodnosti visokih troškova u toj sferi. Rešavati socialne probleme je potrebno, ali u ulovima krize treba to činiti promišljeno, - rekao je premijer. Odgovarajući na kritična pitanja o stanju ekonomije, ruski premijer je podsetio da je još pre 10 godina bilo nemoguće zamisliti da će se zemlja razvijati takvim tempom. Ruski premijer je priznao da sve do sada nije uklonjen činilac korupcije. Međutim, korupcija je problem svake prelazne ekonomije, - izjavio je Putin.

Vladimir Putin ukupno je odgovorio na 88 pitanjva, Inače ih je prispelo više od milion i po. Putin je čak komentarisao fotografiju sa psovkom, koju je objavio jedan od ruskih časopisa. Takođe je on pozvao građane Rusije da dođu na predsedničke izbore i glasaju. I to on je istakao da će smatrati najozbiljnijim suparnikom samog sebe.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

CIK Rusije završava sa prijemom dokumenata od stranačkih kandidata za predsedničke izbore

Izvor: Vostok.rs, 20.Dec.2011, 10:31

20.12.2011. -..Centralna izborna komisija završava danas prijem dokumenata od kandidata koje predlažu političke stranke za predsedničke izbore u Rusiji. Neophodna dokumenta su već predali premijer RF Vladimir Putin, koji predstavlja „Jedinstvenu Rusiju", lider „Pravedne Rusije" Sergej...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.