Nova erupcija vulkana u Indoneziji

Izvor: S media, 03.Sep.2010, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova erupcija vulkana u Indoneziji

Vulkan Sinabung u Indoneziji izbacio je jutros novu, veliku količinu vrelog pepela i krhotina koje su letele hiljadama metara u nebo, što je žitelje okolnih sela ponovo oteralo u skloništa.

Potres se osetio u prečniku od osam kilometara, rečeno je u nacionalnom centru za uzbunjivanje od vulkanske aktivnosti.

U prošlu nedelju i ponedeljak, Sinabung je proradio prvi put za 400 godina, uhvativši mnoge naučnike nespremne i primoravši na evakuaciju najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 30.000 ljudi, nastanjenih na plodnim obroncima ovog vulkana na severu Sumatre.

Mnogi su se u medjuvremenu vratili domovima u zonama unutar "sigurne zone" - dovoljno daleko od vulkanskog grotla - uprkos upozorenjima vulkanologa da je stepen opasnosti i dalje visok.

Pasi Ginting, nastanjena u okolini Sinabunga, rekla je lokalnoj televiziji Metro TV da je jutrošnja erupcija - u vreme kad su mnogi spavali - do sada bila najjača.

Indonezija je podložna seizmičkoj aktivnosti jer se nalazi u takozvanom Vatrenom prstenu, i na njenoj teritoriji se nalazi 129 aktivnih vulkana.

U Indoneziju su zabeležene neke od najsnažnijih erupcija u istoriji ljudskog roda.

Najveća i najrazornija ikada zabeležena dogodila se u avgustu 1883. godine - vulkansko ostrvo Krakatau izmedju ostrva Java i Sumatra doživelo je eksplozinu erupciju i u njoj bilo razneto, što je dovelo do cunamija koji je ubio više od 36.000 ljudi.

Eksplozija je poslala u vazduh bezbrojne količine pepela, koje su bitno uticale na globalnu klimu u sledećih pet godina.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova erupcija vulkana Sinabung u Indoneziji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Sep.2010

Vulkan Sinabung u Indoneziji izbacio je jutros novu, veliku količinu vrelog pepela i krhotina koje su letjele hiljadama metara u nebo, što je žitelje okolnih sela ponovo otjeralo u skloništa. U prošlu nedjelju i ponedeljak, Sinabung je proradio prvi put za 400 godina, uhvativši mnoge naučnike...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Singabung: Dosad najjača erupcija vulkana na ostrvu Sumatra

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 03.Sep.2010

Vulkan Sinabung, koji se nalazi na indonezijskom ostrvu Sumatra, izbacio je jutros novu, veliku količinu vrelog pepela i krhotina koje su letele hiljadama metara u nebo, što je žitelje okolnih sela ponovo otjeralo u skloništa. ."Erupcija vulkana registrovana je u 4.38 časova po lokalnom vremenu...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Vulkan na Sumatri sve "glasniji" posle 400 godina

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2010

Vulkan Sinabung, koji se nalazi na indonezijskom ostrvu Sumatra, izbacio je u petak ujutru novu, veliku količinu vrelog pepela i krhotina koje su letele hiljadama metara u nebo, što je žitelje okolnih sela ponovo oteralo u skloništa..."Erupcija vulkana registrovana je u 4.38 časova po lokalnom vremenu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.