Vulkan na Sumatri sve glasniji posle 400 godina

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkan na Sumatri sve "glasniji" posle 400 godina

Vulkan Sinabung, koji se nalazi na indonezijskom ostrvu Sumatra, izbacio je u petak ujutru novu, veliku količinu vrelog pepela i krhotina koje su letele hiljadama metara u nebo, što je žitelje okolnih sela ponovo oteralo u skloništa.

"Erupcija vulkana registrovana je u 4.38 časova po lokalnom vremenu i trajala je 13 minuta, a oblak pepela uzdigao se do 3.000 metara visine. To je najsnažnija erupcija od kada su u nedelju, 29. avgusta, počele aktivnosti vulkana prvi put posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 400 godina", izjavio je za AFP vulkanolog Agus Budanto.

U unutrašnjosti vulkana registrovano je snažno kretanje magme, a potres usled erupcije osetio se u prečniku od osam kilometara, saopšteno je iz Nacionalnog centra za uzbunjivanje od vulkanske aktivnosti.

Više od 20.000 ljudi, koji žive u rejonu od šest kilometara od vulkana, evakuisano je od nedelje, 29. avgusta, ali su se mnogi, u međuvremenu, vratili domovima unutar "sigurne zone", uprkos upozorenjima vulkanologa da je stepen opasnosti i dalje visok.

Indonezija je podložna seizmičkoj aktivnosti, jer se nalazi u takozvanom "vatrenom prstenu" Pacifika, i na njenoj teritoriji ima 69 aktivnih vulkana.

Četvoro ljudi se vodi kao nestalo, nakon što je u avgustu došlo do erupcije vulkana Karangetang, u severnoj provinciji Sulavesi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.