Ni jordanska kraljica ne kapira evropski sarkazam

Izvor: Mondo, 16.Jan.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni jordanska kraljica ne kapira evropski sarkazam

Jordanska kraljica Ranija crtežom, koji je objavila na Facebooku i Twitteru, reagovala je na karikaturu francuskog nedeljnika Šarli Ebdo, pokazujući da satiru shvata jednako pogrešno kao i dobar deo Evropljana.

Foto: Twitter

Na karikaturi poznatog satiričnog časopisa (za koji se globalno čulo tek nakon terorističkog islamističkog masakra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u njihovoj redakciji) na kojoj je sirijski dečak izbeglica Ajlan Kurdi, čije je beživotno telo pronađeno na turskoj plaži, prikazan kao odrasli silovatelj.

Aylan could've been a doctor, a teacher, a loving parent... Thanks @osamacartoons for sketching my thoughts pic.twitter.com/M2z4Z3mJe0

— Rania Al Abdullah (@QueenRania) January 15, 2016

Karikatura na naslovnici poslednjeg broja Šarli ebdoa ponovo je izazvala nerazumevanje i bes dela francuske i svetske javnosti. Na njoj je dečak Ajlan prikazan kao odrasla osoba. Na prvi pogled crtež sugeriše da bi, da je preživeo, postao seksualni nasilnik, ali svako ko imalo zna nešto o evropskoj satiri, ili ko je pomnije pratio "misiju" Šarli ebdoa, shvata da se radi o obračunu karikaturiste sa, možda i većinskim a svakako stereotipnim, shvatanjem o "prljavim i nekumim muslimanskim izbeglicama koje Evropi samo odnose nevolju".

Foto: screenshot

Ne treba smesti s uma kao veoma važan i trenutak u kojem se karikatura pojavljuje – odmah po prijavama iz dobrog dela zapadne Evrope o masovnim napadima, krađama, čak silovanjima, lokalnih žena od izbeglica sa Bliskog istoka, Avganistana, Pakistana….

Kraljica je na Facebooku i Twitteru objavila crtež jordanskoga karikaturiste Osame Hadžaja na kojem se vidi beživotno dečakovo telo na plaži, pored kojeg sedi nešto stariji dečak s osmehom na licu… i tako u vremenskom nizu iz Šarlija do odraslog čoveka - lekara.

Ispod crteža je tekst na arapskom, engleskom i francuskom, preuzet iz karikature u Šarli ebdou: "U šta bi se pretvorio mali Ajlan da je odrastao?

Kraljica je na Twitteru napisala svoj odgovor: "Ajlan je mogao da postane lekar, učitelj ili brižan otac....

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kraljica Ranija odgovorila na karikatruru "Šarli Ebdoa"

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jan.2016

Jordanska kraljica Ranija crtežom, koji je objavila na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, reagovala je na karikaturu francuskog nedeljnika "Šarli Ebdo", na kojoj je sirijski dečak Ajlan Kurdi, čije je beživotno telo pronadeno na turskoj plaži, prikazan kao odrasli silovatelj...Karikatura na...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.