NSA špijuni u 100.000 kompjutera

Izvor: B92, 15.Jan.2014, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSA "špijuni" u 100.000 kompjutera

Njujork -- Američka Nacionalna agencija za bezbednost postavila je u skoro 100.000 kompjutera širom sveta špijunske programe, ali ne i u SAD, piše Njujork tajms

Njujork tajms se poziva na dokumente agencije NSA, računarske stručnjake i američke zvaničnike u izveštaju o upotrebi tajne tehnologije koja se služi radio talasima da bi se stekao pristup računarima koje su druge zemlje pokušale da zaštite od sajber napada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ta mreža softvera takođe može da formira digitalni put preko koga mogu da se pokrenu sajber napadi, navodi se u izveštaju lista.

Tajms je naveo da se tehnologija koju agencija koristi više godina oslanja na radio talase koji mogu biti prenošeni sa minijaturnih strujnih kolaa i USB kartica tajno ubačenih u računare.

NSA taj postupak naziva "aktivna odbrana" i koristila je tu tehnologiju da nadzire jedinice u kineskoj i ruskoj vojsci, narko kartele, trgovinske institucije unutar Evropske unije i ponekad američke partnere u borbi protiv terorizma, kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan, navodi list.

Među najčešćim metama američke Sajber komande i NSA bila je, prema navodima Tajmsa, kineska vojska. SAD optužuju kinesku vojsku da redovno vrši napade na američke industrijske i vojne mete često da bi krala tajne ili intelektualnu svojinu. Kada su kineski sajber napadači postavili slične programe u kompjuterske sisteme američkih kompanija ili državnih agencija, američki zvaničnici su protestovali, navodi list.

NSA navodi da nije koristila ovu tehnoligiju na kompjuterima u SAD.

"Aktivnosti NSA su usmerene i konkretno postavljene protiv validnih stranih obaveštajnih ciljeva, i samo protiv tih ciljeva, kao odgovor na potrebe prikupljanja obaveštajnih podataka", rekla je portparolka agencije NSA za Tajms.

"Mi ne koristimo obaveštajne kapacitete u inostranstvu da krademo trgovinske tajne stranih kompanija u ime američkih kompanija, niti dajemo podatke koje prikupimo američkim kompanijama, da bi pojačali njihovu konkuretnost ili pospešili njihovu aktivnost", rekla je ona.

Delovi ovog programa opisuju se i u dokumentima koje je otkrio Edvard Snouden, bivši analititičar NSA, koji je sada u azilu u Rusiji, navodi list.

Jedan holandski list je ranije objavio mapu koja pokazuje gde su SAD ubacili špijunske kompjuterske programe, ponekad uz pomoć vlasti tih zemalja. Nemački list Špigel je objavio informacije o tehnološkim proizvodima NSA koji tajno mogu da odašilju i primaju signale iz kompjutera, navodi Tajms.

Njujorški dnevnik je naveo da nije objavio neke od ovih detalja na zahtev američkih obaveštajnih zvaničnika kada je izveštavao u leto 2012. o američkim sajber napadima na Iran.

Kina još nije reagovala na ove navode Njujork tajmsa, ali kineski zvaničnici su ranije govorili da je Kina žrtva međunarodne sajber špijunaže i tražili su međunarodnu koordinaciju u postavljanju pravila i kontrole takve špijunaže, navodi agencija AP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NSA ubacila špijunske programe u računare širom sveta

Izvor: Blic, 15.Jan.2014

Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) postavila je u skoro 100.000 kompjutera širom sveta špijunske programe koji omogućuju da se nadziru te mašine, ali ne i u SAD, piše danas Njujork tajms (New York Times). ..Njujork tajms se poziva na dokumente agencije NSA, računarske stručnjake...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.