Ministri G20 o ekonomskoj krizi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Mar.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri G20 o ekonomskoj krizi

Beograd, Horšam -- Grupa 20 razmotrila je ambiciozni plan da više nego udvostruči raspoloživa sredstva MMF-a, rekao je izvor iz jedne delegacije koja je učestvovala na sastanku.

On je to rekao nakon što su ministri finansija i guvereneri centralnih banaka zemalja Grupe 20 izdali saopštenje u kojem su pozvali na hitno povećanje kapitala Međunarodnog monetarnog fonda. "Ako se pitate o kolikim Fondovim resursima govorimo, reći ću vam da je to više nego dvostruko u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sadašnje", kazao je taj izvor.

MMF sada raspolaže sa oko 250 milijardi dolara.

Na pitanje novinara agencije Rojters da li je bilo reči da se ta sredstva podignu na 520 milijardi dolara, ili možda na još mnogo više, izvor je potvrdio da se razgovaralo barem o udvostručenju i da je "plan ambciozan".

"Trajni napor" za obnavljanje rasta

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 obavezali su se da će uložiti "trajni napor" kako bi obnovili ekonomski rast u svetlu globalne krize.

"Rešeni smo da učinimo trajni napor neophodan kako bi se obnovio rast", navodi se u saopštenju G20, posle sastanka u Horšamu, na jugu Engleske.

Ministri su se obavezali da će preduzeti sve neophodne mere kako bi zaštitili glavne finansijske institucije, popravili globalni finansijski sistem i oživeli politiku zajmova.

Mere će obuhvatiti održavanje likvidnosti, kao i obezbeđivanje odgovarajućeg kapitala bankarskom sektoru. Ministri su se, takođe, obavezali da će se "boriti protiv svih oblika protekcionizma i očuvati otvorenu razmenu i investicije".

Sredstva Međunarodnog monetarnog fonda treba da budu uvećana brzo i znatno, kapital Azijske banke za razvoj treba povećati, kao i obezbediti da druge banke za razvoj imaju dovoljno sredstava za obavljenjenje svog posla, navodi se u saopštenju.

Ministri su saopštili da će centralne banke zadržati ekspanzionističku politiku sve dok to bude neophodno i da fiskalne obaveze, koje su vlade već preuzele, treba da budu primenjene bez odlaganja.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa ekonomijama u usponu razmatrali su načine za ublažavanje globalne recesije i pokušali da premoste razlike u pristupu svetskoj finansijskoj krizi.

Odluke ovog susreta u Horštamu, kako je najavljeno, trebalo bi da budu temelj za samit lidera te grupe, koji će biti održan 2. aprila, takođe u Velikoj Britaniji.

Na skupu prethodnog dana, predsednik Svetske banke Robert Zelik upozorio je da će 2009. biti "veoma teška godina" i zatražio da se hitno preduzmu mere za popravak stanja svetske privrede.

On je prognozirao pad svetske ekonomije od jedan do dva procenta i predvideo da će se teškoće nastaviti i u 2010.

Evropska Unija ne planira nove stimulanse dok ne vidi kako već usvojeni deluju, a ti rezultati neće se videti pre sledeće godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri G20 se sastali na jugu Engleske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Mar.2009

Ministri finansija Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija sastali su se na jugu Engleske, u pokušaju da premoste razlike u pristupu globalnoj finansijskoj krizi. Samit treba da pripremi teren za ekonomski samit lidera G20 u Britaniji, narednog ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ministri G20 o ekonomskoj krizi

Izvor: Blic, 14.Mar.2009

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 obavezali su se da će uložiti "trajni napor" kako bi obnovili ekonomski rast u svetlu globalne krize..."Rešeni smo da učinimo trajni napor neophodan kako bi se obnovio rast", navodi se u saopštenju G20, posle sastanka ministara finansija...

Nastavak na Blic...

G20: Neophodno popraviti globalni finansijski sistem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2009

HORŠAM - Ministri finansija Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i država sa ekonomijama u usponu obavezali su se danas da će preduzeti sve neophodne mere kako bi obnovili ekonomski rast, popravili globalni finansijski sistem i borili se protiv svih oblika protekcionizma..."Rešeni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Evropa za disciplinu

Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 01:37

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i država sa ekonomijama u usponu sastali su se juče na jugu Engleske kako bi razmotrili načine za ublažavanje globalne recesije i pokušali da premoste razlike u pristupu svetskoj finansijskoj krizi...SAD...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.