Izvor: Blic, 12.Sep.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagard pred francuskim sudom 12. decembra zbog afere Tapi

Suđenje direktorki Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard zbog njene uloge u isplati 400 miliona evra tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine, kada je bila na funkciji ministra finansija Francuske, počeće 12. decembra, saopštio je danas francuski sud.

Vrhovni apelacioni sud Francuske je u julu odbacio njenu žalbu na decembarski nalog za njeno izvođenje pred Sud pravde Republike, koji se bavi predmetima vezanim za prekršaje državnih funkcionera, zbog nemarnog postupanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u aferi koja je izbila nakon što je utvrdjeno da je Tapi primio 404 miliona evra novca poreskih obveznika, prenosi agencija Rojters.

Lagardova je pod formalnom istragom od 2014. godine za nemar u dugotrajnoj pravnoj drami koju je pokrenuo Tapi optuživši jednu banku za proneveru tokom 1990-ih kada je prodavao sportsku opremu nemačkog diva Adidasa.

Ukoliko Lagardova bude osudjena preti joj godinu dana zatvora i novčana kazna od 15.000 evra, prenela je ranije francuska agencija Frans pres.

Aktuelna šefica MMF-a je negirala bilo kakvu zloupotrebu službenog položaja, kao i tvrdnje da je radila po nalogu tadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija.

Pročitajte još:

Ona je bila ministar finansija pod Sarkozijem u 2008. godini, kada je odlučila da dozvoli arbitražu u sporu između Tapija i banke Kredi Lione, koja je delimično u državnom vlasništvu.

Kao rezultat arbitraže, presuđeno je da Tapija isplati telo zaduženo za rešavanje bankarskih dugova, kojim upravlja država.

Optužba za nemar potiče upravo zato što je Lagardova dozvolila privatnu arbitražu i zato što nije osporila presudu, koja je bila izuzetno korisna za Tapija, ali štetna za državu.

Tapiju je u februaru 2015. godine naloženo da vladi vrati novac koji mu je isplaćen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Christine Lagarde 12. decembra pred sudom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Sep.2016

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde  izaći će pred sud 12. decembra na suđunju zbog uloge koju je imala kao francuska ministrica finansija u isplati 400 miliona eura biznismenu Bernardu Tapiu 2008. godine.    Apelacioni sud u Francuskoj odbacio je žalbu Lagardeove na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.