Kraljičin vozač se prodao za 1.000 funti

Izvor: Blic, Beta, 25.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljičin vozač se prodao za 1.000 funti

Brajan Sirdžusing, vozač britanske kraljice Elizabete Druge, koji je poreklom sa Trinidada, suspendovan je sa posla nakon što je prošlog petka dvojici novinara tabloida „News of the World” za mito od 1.000 funti priredio turu kroz kraljičin vozni park. Novinari su se predstavili kao poslovni ljudi sa Bliskog istoka, a ovaj prestup Sirdžusinga je ocenjen kao ugrožavanje bezbednosti Elizabete Druge, pošto bi teroristima, da su bili na mestu novinara, bilo lako da podmetnu eksploziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u trenucima kada bi ih vozač ostavio same.

U kontakt sa kraljičinim vozačem dvojica britanskih novinara arapskog porekla stupila su uz pomoć Viktorije Voronove, 21-godišnje prostitutke iz Litvanije, čije je Sirdžusing bio klijent. Britanski „San” navodi da je već ova činjenica dovoljno kompromitujuća za vozača, pošto je time od sebe napravio laku metu za ucenjivanje, imajući u vidu funkciju koju obavlja. Vozač je radoznalim „arapskim biznismenima” za naknadu od 1.000 funti dozvolio da uđu u Rojal mjuz, mesto na kojem se čuva kraljičin vozni park na 200 metara od Bakingemske palate, a inače za ulazak u taj deo rezidencije identifikacionu karticu moraju da nose čak i princ Čarls i vojvoda od Edinburga.

Skotland jard je preuzeo istragu o ovom slučaju nakon što su novinari napisali da su u Rojal mjuz ušli zajedno sa Sirdžusingom, prošli dva vidljivo postavljena znaka za obaveznu identifikaciju, a da ih niko nije zaustavio. Kraljica Elizabeta Druga je u tim trenucima bila u svojoj rezidenciji.

Vozač je novinarima prvo pokazao nekoliko vozila koja koriste ostali članovi kraljevske porodice, da bi ih zatim odveo do kraljičinih automobila, među kojima ona najčešće koristi „bentli”, „rols-rojs”, „dajmler” i „jaguar”.

„Evo ovde sedi kraljica”, kazao je 38-godišnji Sirdžusing novinarima, a zatim jednom od njih dozvolio da sedne na kraljičino mesto u „bentliju” i da ga kolega tu slika.

Imali neograničen pristup kraljičinim automobilima: Novinari koji su se predstavili kao biznismeni Foto: Beta AP

Vozač se nije protivio ni kada su novinari pitali da li mogu da slikaju brojeve registarskih tablica automobila, otkrio im je i tajna imena za dva automobila kojima se kraljica najčešće vozi, a koja koriste njeni vozači i pripadnici tajne službe.

Sirdžusing je novinarima naveo čak i kraljičine planove gde treba da ide za vikend. Vozač je novinare tokom razgledanja automobila ostavio same toliko dugo da su oni, da su bili teroristi, mogli neopaženo da podmetnu eksploziv u kraljičino vozilo.

Poslednji automobil koji je Sirdžusing pokazao novinarima tokom ove nezvanične ture bio je zeleni „dajmler” na kojem su obične tablice i koji kraljica ponekad vozi sama.

„Tu je specijalni motor od osam cilindara koji je ugrađen specijalno za kraljicu. Ona vozi ovaj automobil. Nekad mi samo kaže ’ostavi me na miru’ i odveze se sama. Kraljica ima malo kraće noge, tako da je pod namerno podignut zbog nje”, rekao je Sirdžusing i dodao da taj „dajmler” Elizabeta Druga koristi zato što se proizvodi u Britaniji, a nabavila ga je po sniženoj ceni.

Sirdžusing se „arapskim biznismenima” požalio da mu plata kod kraljice nije nešto posebno velika i ponudio se da radi za njih kada ima vremena.

„Moram da kažem da plata i nije baš neka. Ako vam bude potreban vozač na određeno vreme, slobodno me pozovite, često sam uveče slobodan. Problem je što ne mogu baš svakom da kažem gde radim, znate - u pitanju je bezbednost”, naveo je suspendovani kraljičin vozač.

Bakingemska palata je objavila da će povodom incidenta sprovesti sopstvenu istragu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uljez u kraljičinom "bentliju"

Izvor: RTS, 24.Maj.2009, 18:37

Dvojica britanskih novinara uspeli su na prevaru da uđu u "garažu" kraljice Elizabete i isprobaju udobnost zadnjeg sedišta kraljičinog "bentlija". ..Jedan vozač iz Bakingemske palate za novčanu nadoknadu uveo je dvojicu novinara u rezidenciju britanske kraljice u Londonu i dopustio jednom od njih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.