Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2017, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski ministar poziva SAD da se izbegne trgovinski rat

Kineski ministar trgovine Gao Hučeng apelovao je danas na SAD da dve zemlje pregovaraju o neslaganjima i izbegnu "trgovinski rat" za koji je rekao da bi bio štetan za obe strane.

Na konferenciji za novinare, na ;pitanje o obećanju američkog predsednika Donalda Trampa da će podići carine na robu koja se uvozi iz Kine, kineski ministar je rekao da dve vlade treba zajedno da rade na promociji trgovine i opšteg oporavka.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećavao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da će podići carine na kinesku robu na 40 odsto, ali to još nije učinio.

On je obećao i da će zauzeti stav da Peking nepošteno manipuliše kursom juana kako bi obezbedio korist svojim izvoznicima, što bi otvorilo put uvođenju sankcija Kini.

Gao je pozvao SAD da "korektno reše" nesporazume "dijalogom i saradnjom" i dodao da obe zemlje imaju korist od odnosa koji se razvio u najveću trgovinsku razmenu u svetu.

"Trgovinski rat ne bi smeo da bude opcija. Ako se dve strane sukobe, svi će biti oštećeni", rekao je kineski ministar.

Tramp je tvrdio da su SAD oštećene u sadašnjem odnosu jer su izložene nefer konkurenciji i nepoštenom trgovinskom ponašanju Kine i drugih zemalja.

Iako Gao nije pomenuo Trampa, on je odgovarao na pitanja o njegovim izjavama i rekao da Peking čeka da vidi kako će Vašington postupiti.

"Uočili smo različite primedbe predsedničkih kandidata tokom kampanje ali nismo želeli da ih naročito komentarišemo jer smo hteli da vidimo kakav će stav o trgovinskim odnosima sa Kinom zauzeti nova (američka) vlada, rekao je Gao.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.