Kastro, pa na Kapitol hil

Izvor: Večernje novosti, 22.Sep.2015, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro, pa na Kapitol hil

PAPA Franja, koji je odigrao koliko diskretnu, toliko značajnu, ulogu u otapanju poluvekovnog leda između SAD i Kube, završio je juče istorijsku posetu Havani. Već danas ponovo ispisuje istoriju kao prvi poglavar rimokatoličke crkve koji se obraća američkom Kongresu. Posle jučerašnjeg susreta sa liderima komunističke Kube, papa je danas gost najprestižnije vašingtonske adresi, a zatim na Kapitol hila. Papa je na Kubi prvo iza zatvorenih vrata razgovarao sa aktuelnim liderom Raulom Kastrom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << (84). Deklarisani ateista, predsednik Kastro se našalio da mu se papa toliko dopada da razmišlja o povratku svojim katoličkim korenima i poklonio papi skulpturu razapetog Hrista, kao i sliku kubanskog sveca-zaštitnika. Zatim je papa imao 40-minutni susret sa bivšim liderom Kube Fidelom Kastrom (89) koji je Vatikan opisao kao "neformalni i familijarni". U Kastrovom domu, u prisustvu njegovo 10 dece i unuka, razmenjene su knjige o religiji i razgovaralo se o velikim pitanjima sa kojima se čovečanstvo suočava, od narušavanja čovekove okoline do globalnog ekonomskog sistema. Papa je obišao Santjago de Kuba na jugoistoku karipskog ostrva, "herojski grad" gde je Fidel Kastro proglasio 1. januara 1959. da je svrgnut diktator Fulgensio Batista.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa: Bez Rusije nemoguće rešiti nijedan svetski problem

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2015

"Najvažniji svetski problemi ne mogu se rešiti bez Rusije" izjavio je rimski papa Franja...- Bez Rusije je danas nemoguće rešiti nijedan važan svetski problem - rekao je papa tokom posete Kubi...Papa je na Kubi počeo hodočašće koje će obuhvatiti 10 država, uključujući i SAD...Tokom posete...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.