Kastro, pa na Kapitol hil

D. D. S.

22. 09. 2015. u 08:19

Papa, posle Kube, danas u Vašingtonu. Susret poglavara i komuniste

Кастро, па на Капитол хил

Papa Franja i Fidel Kastro

PAPA Franja, koji je odigrao koliko diskretnu, toliko značajnu, ulogu u otapanju poluvekovnog leda između SAD i Kube, završio je juče istorijsku posetu Havani. Već danas ponovo ispisuje istoriju kao prvi poglavar rimokatoličke crkve koji se obraća američkom Kongresu. Posle jučerašnjeg susreta sa liderima komunističke Kube, papa je danas gost najprestižnije vašingtonske adresi, a zatim na Kapitol hila.

Papa je na Kubi prvo iza zatvorenih vrata razgovarao sa aktuelnim liderom Raulom Kastrom (84). Deklarisani ateista, predsednik Kastro se našalio da mu se papa toliko dopada da razmišlja o povratku svojim katoličkim korenima i poklonio papi skulpturu razapetog Hrista, kao i sliku kubanskog sveca-zaštitnika.

Zatim je papa imao 40-minutni susret sa bivšim liderom Kube Fidelom Kastrom (89) koji je Vatikan opisao kao "neformalni i familijarni". U Kastrovom domu, u prisustvu njegovo 10 dece i unuka, razmenjene su knjige o religiji i razgovaralo se o velikim pitanjima sa kojima se čovečanstvo suočava, od narušavanja čovekove okoline do globalnog ekonomskog sistema.

Papa je obišao Santjago de Kuba na jugoistoku karipskog ostrva, "herojski grad" gde je Fidel Kastro proglasio 1. januara 1959. da je svrgnut diktator Fulgensio Batista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije