HRW: Hrvatska policija tera tražitelje azila nazad u Srbiju

Izvor: N1 televizija, 20.Jan.2017, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRW: Hrvatska policija tera tražitelje azila nazad u Srbiju

Hrvatska policija tera tražitelje azila nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, saopštio je u petak Human Rights Watch (HRW), koji temelji svoje zaključke na razgovoru s deset izbeglica iz Avganistana.

HRW navodi da je razgovarao s deset Avganistanaca, među kojima je bilo dvoje dece bez pratnje, koji su opisali kako su oterani nazad u Srbiju od novembra 2016. nakon što su uhvaćeni na hrvatskoj teritoriji. Oni su rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to želeli učiniti.

Vlasti u Zagrebu moraju da osiguraju da svi službenici obavljaju svoju dužnost da zaštite tražitelje azila, a ne da ih silom teraju nazad u Srbiju.

Od njih 10, kako dalje navodi HRW, devet je reklo da su ih policijski službenici udarili, a svi su rekli da su im oduzeli lične stvari, uključujući novac ili mobilne telefone.

"Izveštaji o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiteljima azila na njenoj granici nisu dostojni jedne države EU", izjavila je Lidija Gal iz HRW-a za Balkan i istočnu Evropu.

U četiri slučaja opisi koje su dali tražitelji azila u pogledu uniformi i oznaka koje su imali muškarci koji su ih terali nazad u Srbiju odgovaraju onima koje nosi hrvatska policija, tvrdi HRW.

U tri slučaja tražitelji azila su rekli da su se ti muškarci predstavili kao hrvatska policija i da su nosili odgovarajuće uniforme.

U jednom slučaju je tražitelj azila opisao uniformu kao "vrlo tamnu, poput crne", a u drugom je tražitelj azila opisao policijska vozila. Jedan od tražitelja nije mogao dati detaljan opis uniforme ili oznaka.

HRW navodi da bi hrvatske vlasti trebale da istraže navode da su policijski službenici zlostavljali tražitelje azila i pozvali počinitelje na odgovornost. Takođe je saopšteno da je HRW pisao hrvatskom Ministarstvu unutarašnjih poslova 20. decembra i izvestio zvaničnike o tome te zatražio komentar, ali da ga dosad nije dobio.

"Evropska komisija bi trebala da izvrši pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonom EU i zakonom o izbeglicama, da istraži navodna zlostavljanja i omogući traženje azila i pravične postupke za one na njenoj teritoriji i njenim granicama", rekla je Gal.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

HRW: Hrvatska policija tera tražioce azila nazad u Srbiju

Izvor: N1 televizija, 20.Jan.2017

Hrvatska policija tera tražioce azila nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, saopštio je u petak Human Rights Watch (HRW), koji temelji svoje zaključke na razgovoru s deset izbeglica iz Avganistana...HRW navodi da je razgovarao s deset Avganistanaca,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.