Godišnjica oslobođenja Mandele

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Feb.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica oslobođenja Mandele

Kejptaun -- Hiljade stanovnika Južnoafričke Republike proslavilo je 20 godina od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora, gde je kao politički zatvorenik proveo 27 godina.

Mandela, prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike, borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji sada ima 91 godinu, nije prisustvovao proslavi ispred zatvora blizu Kejptauna.

Ispred zatvora je podignuta velika bronzana statua Mandele, a okupljena masa mahala je crnim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zelenim i zlatnim zastavama Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), čiji je jedan od osnivača bio Mandela.

Među njima bilo je i onih koji su na istom mestu bili i pre 20 godina kada je Mandela izašao iz zatvora.

Zabrana ANC-a ukinuta je devet dana pre oslobađanja Mandele, a njegove vođe imale su 24 sata da se pripreme za taj trenutak.

Četiri godine kasnije Mandela je postao prvi crni predsednik Južnoafričke Republike, kojom je 300 godina vladala manjina belaca.

Tokom vladavine od 1994. do 1999. Mandela se zalagao za pomirenje sa manjinskim belcima, zbog čega se smatra zaslužnim za ujedinjenje rasno podeljene nacije i postavljanje temelja demokratije u danas najvećoj ekonomskoj sili na afričkom kontinetnu.

ANC je na vlasti od 1994. godine i dosta je učinio na smanjenju nejednakosti koja je bila među najvećima na svetu.

Uprkos 17 godina ekonomskog rasta, danas je u Južnoafričkoj Republici nezaposlenost i dalje visoka, iznad 20 odsto, a milioni crnaca još žive u lošim uslovima, bez pristupa pijaćoj vodi, električnoj struji ili zdravstvenoj nezi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

20 godina od oslobođenja Mandele

Izvor: RTV Pink, 11.Feb.2010

. . . Hiljade stanovnika Južnoafričke Republike proslavilo je danas 20 godina od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora, gde je kao politički zatvorenik proveo 27 godina. .

Nastavak na RTV Pink...

Dve decenije oslobađanja Nelsona Mandele

Izvor: RTS, 11.Feb.2010

Južna Afrika obeležava dvadeset godina od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora, posle 27 godina provedenih iza rešetaka, što je označilo ubrzano ukidanje aparthejda u toj zemlji...Hiljade Južnoafrikanaca okupilo se blizu Kejptauna da obeleže 20-godišnjicu od oslobađanja Nelsona Mandele iz...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.