Dve decenije oslobađanja Nelsona Mandele

Južna Afrika obeležava dvadeset godina od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora, posle 27 godina provedenih iza rešetaka, što je označilo ubrzano ukidanje aparthejda u toj zemlji.

Hiljade Južnoafrikanaca okupilo se blizu Kejptauna da obeleže 20-godišnjicu od oslobađanja Nelsona Mandele iz zatvora posle 27 godina provedenih iza rešetaka, što je i označilo ubrzano ukidanje aparthejda u toj zemlji.

Oni su se okupili kod zatvora koji se 1990. zvao "Viktor Verster", poslednjeg zatvora u kome je Mandela bio zatočen. Ispred zgrade podignut je tri metra visok bronzani kip koji pokazuje prve Mandeline korake kao slobodnog čoveka.

Pre tačno 20 godina Mandela je izašao iz tog zatvora pešice, držeći se za ruku sa svojom tadašnjom suprugom Vini, nasmejan i sa uzdignutom pesnicom.

Samo četiri godine posle Mandelinog oslobađanja u Južnoj Africi, održani su prvi multirasni izbori na kojima je Mandela izabran za prvog crnog predsednika.

On je napustio predsedničku funkciju posle jednog petogodišnjeg mandata čime je pomogao da se demokratija u toj zemlji učvrsti, potez koji se razlikovao od nekih zemalja na kontinentu gde su se državnici godinama održavali na vlasti putem prevara i nasilja.

Mandeli se pripisuju i zasluge za osiguranje mirne tranzicije u zemlji zalaganjem za međurasno pomirenje, čime je Južna Afrika izbegla haos i razaranja koji su zadesili druge afričke zemlje u borbi protiv kolonijalnih vlasti.

Mandela, koji puni 92 godine u julu, uglavnom se povukao iz javnog života.

On je godišnjicu svog puštanja na slobodu obeležio kod kuće, prošle nedelje, kada je govorio, zajedno sa svojim saborcima iz tog vremena, za dokumentarni film koji o tom danu priprema produkcijska kuća njegove ćerke Zindzi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије