Gadafi se pojavio na sudu, ročište odloženo za decembar

Izvor: Press, 19.Sep.2013, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi se pojavio na sudu, ročište odloženo za decembar

Sud je odložio ročište za 12. decembar, javio je Frans pres.
"Seif al-Islam Gadafi pojavio se pred Zintanskim sudom, koji je odlučio da odloži ročište za 12. decembar, kako bi svi optuženi u tom predmetu bili prisutni", rekao je jedan advokat francuskoj agenciji.
Seif se pred sudom u Zintanu pojavio i u januaru, kada je razmatran njegov susret sa advokatom u Međuanrodnom krivičnom sudu (MKS), Australijankom Melindom Tejlor, juna 2012.
Posle susreta, Tejlorova >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i troje drugih predstavnika MKS zadržano je nekoliko nedelja, pod sumnjom da su Seifu predali dokumenta koja su mogla da izazovu pretnju po nacionalnu bezbednost Libije.
Sin svrgnutog i ubijenog bivšeg dugogodišnjeg libijskog vođe, takođe, bi danas trebalo da se pojavi na pretresu u glavnom gradu Libije, Tripoliju, zbog optužbi vezanih za ustanak u kom je svrgnut Gadafi 2011. godine.
Međutim, navodi AFP, postoje sumnje da li će to dozvoliti pripadnici ustaničkih milicija koje ga drže zatvorenog u Zintanu.
Ranije danas libijski državni tužilac naložio je da se Seif al Islam, prebaci iz Zintana u Tripoli da bi se priključio grupi od više od 30 funcionera bivšeg režima kojima će se suditi za krivična dela u sukobima 2011. godine.
Optužena tridesetosmorica terete se za „zločine protiv libijskog naroda" tokom tzv. revolucije 17. februara 2011. Optužnica ima ukupno 11 tačaka.
Među grupom bivših funkcionera biće i nekadašnji šef obaveštajne službe Abdulah al- Senusi, premijer Bagdadi al-Mahmudi i Mansur Dav, koji je predvodio Narodnu gardu.
Državni tužilac Abdulkader Radvan je rekao da je upućen nalog za transfer Islamija i da "za sada nema prepreka" da se to i učini.
Kako je prenela agencija AFP, tokom noći su trajali pregovori o transferu Islamija u Tripoli iz Zintana, koji je od prestonice udaljen 180 kilometara.
Protiv Gadafijevog sina optužnica je podignuta i pred MKS za zločine protiv čovečnosti.
Libijske vlasti ne prebacuju Seifa u Hag, insistirajući da mu sude u Libiji.
Moamer Gadafi je uhvaćen i ubijen u rodnom mestu Sirtu u oktobru 2011. godine, a Seif je uhvaćen narednog meseca u planinskoj oblasti Zintan.
Pogledaj vesti o: Libija,   Gadafi

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gadafi se pojavio na sudu, ročište odloženo za decembar

Izvor: Telegraf.rs, 19.Sep.2013

Seifu al Islamu, sinu bivšeg dugogodišnjeg libijskog vođe, sudi se za podrivanje državne bezbednosti. Pored tog procesa njemu će se suditi i za zločine protiv libijskog naroda tokom revolucije 2011. godine

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.