Danas treba da počne suđenje Širaku, moguće odlaganje

Izvor: Blic, 07.Mar.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas treba da počne suđenje Širaku, moguće odlaganje

PARIZ - Pred današnji početak procesa protiv bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka zbog korupcije, u okviru prvog sudđnja jednom šefu države, francuski mediji spekulišu da bi suđenje moglo da bude odloženo.

Širak (78) je optužen da je koristio državne fondove za plaćanje fiktivnih radnih mesta političkim saveznicima dok je bio gradonačelnih Pariza od 1977. do 1995, a, na zahtev advokata, neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prisustvovati prvom danu procesa, koji će biti posvećen proceduralnim pitanjima, dok se njegovo pojavljivanje u sudu očekuje u utorak.

"Mond" u članku pod naslovom "Proces protiv Širaka bi mogao da se ne održi", predstojeći proces poredi sa "suptilnom partijom bilijara" i piše da bi suđenje bivšem šefu države moglo da se odloži do "neodređenog datuma".

Poslednjih meseci šire se glasine da se Širakovo zdravlje u poslednje vreme znatno pogoršalo, a AFP navodi da je za optuženog obezbeđena udobna stolica, kao i soba u kojoj može da se odmori tokom suđenja za koje je akreditovano preko 100 medija.

Širak je za francuski radio "Evropa 1" izjavio da se oseća "dobro koliko je to moguće", ali je odbio da komentariše predstojeći proces.

Suđenje obuhvata dva odvojena slučaja - prvi se tiče sedam fiktivnih radnih mesta, u kome se Širak tereti za sukob interesa, a drugi za 21 radno mesto gde se Širak tereti za zloupotrebu položaja.

Pored bivšeg predsednika, sudiće se još devetorici optuženih.

Širak negira sve navode optužnice, a njegovi advokati su optužili sud da se iza svega kriju politički motivi.

Bivši francuski predsednik je bio povezan sa nizom korupcijskih skandala, ali nikada nije osuđen, jer je od 1995. do 2007. godine uživao imunitet kao predsednik.

Ukoliko sada bude osuđen, može da dobije kaznu do 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 evra zbog korupcije, pronevere i zloupotrebe državnih fondova.

Povezane vesti: Profesori porekli da su za novac davali pozitivne ocene Dva suđenja Širaku biće objedinjena u jedan proces

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje sudski proces protiv Žaka Širaka

Izvor: Vostok.rs, 07.Mar.2011

07.03.2011. -..Bivšeg predsednika zemlje okrivljuju za stvaranje fiktivnih radnih mesta u upravi grada Pariza. Sam Širak odbacuje sve optužbe na njegov račun. Istraga tvrdi da je on još kao gradonačelnik Pariza početkom 90-ih nezakonski zaposlio nekoliko ljudi iz aparata svoje partije koji su...

Nastavak na Vostok.rs...

Širak pred sudom zbog fiktivnih radnih mesta

Izvor: Deutsche Welle, 07.Mar.2011

U Parizu danas treba da počinje suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku koji je optužen za stvaranje fiktivnih radnih mesta u upravi grada Pariza. Sam Širak odbacuje sve optužbe na njegov račun.

Nastavak na Deutsche Welle...

Počelo suđenje Širaku

Izvor: RTS, 07.Mar.2011

Suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku zbog korupcije počelo pred sudom u Parizu iznošenjem optužbi. Ovaj proces predstavlja prvo suđenje šefu države. ..Suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku zbog korupcije počelo je danas u prepunoj sudnici u centru Pariza, gde su...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.